tirsdag 23. april 2013

Rioja I

Her følger noen av mine notater fra en Vitis-smaking med Riojaviner i mars. Jeg deler det opp litt, så flere notater kommer vel etter hvert. Det er notater på denne smakingen på Vitis-sidene, men jeg har ikke smuglest på dem. Tvert om, har jeg oversett dem med overlegg.

Vinene var generelt servert i kjøligste laget - det kan ha hatt en systematisk innvirkning på hvordan vinene framsto.

La Rioja Alta Vina Arana Reserva 2004
Jordbær, vanilje, sigarboks. Rikest duft av de tre i flighten. Smidig og frisk, med god lengde. Vinen koster 176 kroner i 2005-årgangen som er inne nå. 2004 er regnet som en svært god årgang, og årgangsskifter til 2005 er ikke av det gode.
Marques de Murrieta Gran Reserva 2004 kr. 236
Litt stummere enn vinen over. Tørket frukt i retning fiken og dadler. Fast og tørr stil - kanskje best om fem til åtte år?
Marques de Murrieta Ygay Reserva 2006 kr. 195
Som en stummere utgave av den første vinen. Lekker i munnen. Lengden er litt moderat. Med tid i glasset blir strukturen tydeligere - og vinene henger lengre i munnen, mest på syrene.

Faustino Autor Ris Especial 2004
Snev av solbær og krydder. Litt varmeblaff fra alkoholen i begynnelsen, men det gikk seg til merkelig nok. Skikkelig lengde, fylde og smidighet, men tanninene er merkbare.

CUNE Imperial Reserva 2004 kr. 261
Fin, rik duft av vanilje og røde bær, samt litt krydder (fra fat, formoder man). Biter seg godt fast i gommene, og viser lang ettersmak. Flott vin med et langt liv foran seg i kjelleren.

Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2004 kr. 400
Frisk og syrlig, røde bær med snev av kanel. Etterhvert kommer et preg av peppermynte. Gjør mest av seg i starten av smakskurven, og den framstår som litt kort denne kvelden. Det kan ha med temperaturen å gjøre, men den var lik for alle vinene. Den har fin fylde, og en struktur som skulle kunne gi pålitelig lagring. Vanligvis en svært flott fin (jeg har meget gode minner fra 1994-årgangen), så denne bør få the benefit of the doubt.

Muga Prado Enea Gran Reserva 2004
Avdempet duft. Kjølig eleganse i munnen. God lengde, og den henger også på frukten og ikke bare på syre eller tanniner som flere av de andre vinene med pretensjoner her. Vil nok ha godt av lagring. Mellom fem eller ti år burde være et mål.

Kostet vel 340 kr., men er nå inne i 2005-årgangen. I magnum finnes 2004 til 690 raske.

Marques de Caceres Gran Reserva 2004 kr. 202
Litt hissig syrlighet, og duft av kyllingkraft. Grei lengde og solid struktur - rent bortsett fra at den tørrer litt vel mye. Den blir litt anonym, rett og slett. Kunne det tenkes at flasken hadde litt "snikkork"?

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...