tirsdag 10. mai 2011

SN: Riesling

Siden det er spesialslipp på Tyskland og Alsace på Valken i Bergen og Vika i Oslo på torsdag, er det kanskje på sin plass å minne om at det er gode Rieslingviner på andre lister også? Denne gangen ble det ikke smakt så mange, men likevel...

Riesling 2009 (Dagobert) (Alsace) kr. 107 (Kat. 4)Det er fristende å skrive om mannen til tegneseriefiguren Blondie, og at denne vinen sikkert passer til hans omfattende smørbrød. Den ble servert litt for varm på denne varme dagen i solsteiken i Grieghallens foajé, men viste seg som frisk, mellomfyldig og ikke spesielt aromatisk. Helt tørr, og fast i ettersmaken. Absolutt et interessant valg i denne prisklassen. Ikke egenet til de store superlativene, men det kan man ikke vente til denne prisen. Jeg har smakt den i et par tidligere årganger til høvelig velbehag.

Riesling Achleiten Smaragd 2009 (Prager) kr. 321 (BU)
Dette er en favoritt. Dufter steinmineraler og honning, samt noe eksotisk i retning fersken. Perfekt fylde i munnen, med lovende lengde. For øyeblikket langt fra sitt optimum, men den viser nok til å inngi tillit. Jeg har i det siste smakt både 2001 og et par tidligere årganger, og vinmark og vinmaker er helt der oppe. Achleiten var da også en av Arne Ronolds 100 kanoniske vinmarker da han eksemplifiserte en artikkel jeg og Per Mæleng skrev i Vinforum for noen år siden.

Siefersheim Heerkretz Riesling Grosses Gewächs 2009 (Wagner-Stempel) kr. 340 (Kat. 6)

Moden duft av aprikos, fersken og urter. Steinmineralsk og rik, med stor fylde. Strålende vin. Virkelig strålende. Vil sikkert stå seg på en fem-seks år på langs, men den er svært god nå så hvorfor ta sjansen? Vinifiert tvert i gjennom på tank.

Siden det ikke ble så mange viner hekter jeg på en jeg smakte i heimen nettopp:

Hocheimer Kirchenstück Riesling Kabinett Trocken 2004 (Künstler)
Kjøpt for ca 200 raske for fem år siden. Steinmineralsk, litt sitrus og en noe litt oljete. Litt kort på ettersmaken i begynnelsen, men den liksom "legger seg ut" med tid i glasset. Denne er nok tatt litt tidlig, og min andre flaske skal få ligge et par år til i hvertfall.

Gjenkjøp? - Tror det.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...