onsdag 26. januar 2011

Nesevin


Er du forkjølt? På denne årstiden, hjemsøkt som den er av denne plagen, er det særlig gunstig å lære seg en av de mest grunnleggende fakta om vinsmaking.

Det er mange typer forkjølelse, men den typen som i hovedsak rammer de øvre luftveier - som det heter - er særlig plagsom for oss som liker å smake vin. Det er lite å hente fra vinen når luktesansen er satt ut av spill. Men her er det snakk om grader. Det få tenker over er at det er en passasje fra munnhulen, bak palatum og velum, og opp i nesen. Mye av det som omtales som vinens "smak" er egentlig volatile komponenter som sprer seg fra munnhulen og "bakveien" opp til nesens luktorganer (se illustrasjonen under).
Det er når forkjølelsen også rammer den bakre passasjen - det har hendt meg et par ganger - at man lurer på om man har mistet all smak. Alt man får i munnen smaker - om i det hele tatt - ytterst merkelig. Prøv vin hvis du har en slik "styrke 11" forkjølelse - de inntrykkene du får da, det er smaken på vinen. Det er som å høre en symfoni når hele orkesteret - med unntak av perkusjonistene - har gått hjem.

Når vinen kommer i munnen er det ikke bare de kjente smakene søtt, salt, surt og bittert som slår inn. Vinen får også plutselig svært stor overflate, og den varmes hurtig opp siden kroppen holder 37 grader. Hvor mye duftkomponentene utgjør av denne totalen kan denne totale neseforskjølelsen gi deg en opplevelse av, men slike har vi få av. Heldigvis for smaksopplevelsene - dessverre for det pedagogiske poenget.

1 kommentar:

kds sa...

Bildet er kjent for de som har studert fonetikk. De viste organene er nemlig særs viktig for produksjon av tale som beskriver vinen i kreative ordlag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...