lørdag 31. oktober 2009

SN: Hvit Burgund og Chablis 21. oktober


Min kone begynner å bli ganske lei Riesling. De har utgjort en betydelig andel av den hvitvinen som konsumeres i heimen de siste par årene - etter at vintypen jeg her skal omtale begynte å oksidere. Men kanskje det finnes håp hos våre gamle favoritter? (Bildet: landsbyen Meursault i Burgund).

Chablis 2008 (Long-Depaquit) kr. 148 (BU nov.)
Pære/eple, lett og fin. Ikke helt min stil Chablis, men prisen er god, og den vil egne seg godt som matfølge.

Chablis Boissoneuse BioDynamisk 2008 (Julien Brocard) kr. 191
Jr. Brocard får prøve seg med egen vin. Svært syrlig, klar og god, men litt for mye sitronterte. Kan kanskje roe seg ned og harmoniseres med alderen. Vinen, altså.

Chablis 1er Cru Fourchaume 2007 (Fourrey) kr. 219,90 (BU nov.)
Best Buys mistet agenturet på La Chablisienne, og Fourrey er en av erstatterne. Vinstokkene er 45 og 60 år gamle, og dette blir siste årgangen på lenge for de har plantet om etter et angrep av sykdom. 100% stål, og det er også stilen: ren og klar aroma, Chablis-typisk med sjø og kalkmineraler. Tørr og mineralsk ettersmak. Svært god vin. Hadde vært gøy å smake den mot Dom. du Colombiers Fourchaume som jeg testet i juni. Har en mistanke om at den hadde vært hakket kvassere.

Meursault 2008 (Vireuil) kr. 289,90 (BU nov.)
Ren, klar, litt fat, men mest lineær og mineralsk. God pris (relativt sett), men er nok for fersk i dag.

Auxey Duresses 2007 (Benjamin Leroux) kr. 290 (BU nov.)
Nøtter, litt fat, fin balanse. Interessant, men for kort ettersmak.

Corton-Charlemagne 2007 (Bonneau du Martray) kr. 848,10 (BU nov.)
Strålende, helt strålende - og det er en nøktern karakteristikk av smaken i dag heller enn en forventning om hvordan dette skal bli om 15-20 år. Men uhyggelig dyr. Den gangen jeg kjøpte disse vinene var de 200-250 kroner billigere - og det var før vi skjønte at de oksiderte.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...