onsdag 21. oktober 2009

Sauvignon Blanc fra Loire (og New Zealand)


Det er vel ikke noen av disse vinene som er nyheter i november, egentlig, men jeg fikk smake dem i dag. Det er sjelden jeg smaker disse vinene nå - de har liksom havnet under radaren. En kan jo ikke fokusere på alt samtidig. Min konklusjon etter disse vinene er at jeg må legge om kursen.

Petit Bourgeois Sauvignon 2008 (Henri Bourgeois) kr. 122,50 (Distrikt)
Den eneste av disse vinene jeg har smakt de siste årene, tror jeg. Lærebok i Sauvignon Blanc. Klar og tydelig, og spiller på de høye notene i smaksarket. Stikkelsbær og solbærblader. Frisk. En favoritt til den prisen - og tilgjengelig landet over. Alt er gøy med denne vinen, ikke minst navnet.

Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2007 (Henri Bourgeois) kr. 173,50 (Distrikt)
Mer fylde og intensitet. Og lengde. Og pris. En flott vin som har holdt seg i polets lister i snart 30 år. To ganger har jeg tatt denne vinen helt ned på produsent på blindsmakinger. Litt flaks kanskje?

Le MD de Bourgeois Sancerre 2008 (Henri Bourgeois) kr. 199 (BU)
Fra et heng så bratt at de må fire seg ned når de plukker. MD står for enten "Mont Damné" eller "Merde", og viser i alle fall til vinmarkens manglende popularitet blant plukkerne. Etter min mening helt superb. Den har mer av alt, inklusive harmoni og eleganse. Mest merkbart i intensitet og lengde. Vel verdt det lille påslaget fra vinen over.

Clos Henri Sauvignon Blanc 2007 (Henri Bourgeois - New Zealand) kr. 198,50 (BU)
Samme firma, stort sett samme vinmaking. Andre forhold i vinmark og et annet klima. Mer preget av asparges, og tydeligere frukt. Ikke samme elegansen. Interessant vin, og langt fra dårlig, men til prisen er vinen over vesentlig bedre. Igjen: Sauvignon Blanc fra læreboka.

Sancerre 2008 (André Dezat) kr. 181,40
Klokkeklar. Fin balanse. Modne stikkelsbær. Lekker syre. Ikke noe overtydelig ved denne vinen.

Pouilly-Fumé 2008 (André Dezat) kr. 174,90
Etter min mening en klart bedre vin enn den over. Har en ekstra dimensjon i smaken - større dybde. Også større fylde, og et klart preg av bivoks under det druetypiske. Hadde vært moro å smake denne direkte mot Bourgeois' MD.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...