mandag 2. oktober 2023

Dette må ta slutt!


Det som må ta slutt er koblingen mellom Erna Solberg og Høyre. Lettere sagt enn gjort, men for begges del er det bedre å gå før man blir dyttet. Jeg beklager dette dypt, både fordi jeg setter Erna høyt som leder og for det prosjektet hun har levert på gjennom å ta Høyre nærmere det politiske sentrum. (Bildet ved Tuva Åserud NTB: Erna og Sindre ved stemmelokalet Skjold skole der mine barn har gått.)

Jeg har skrevet flere utkast til blogginnlegg og slettet dem. Av lojalitet til Erna og til partiet jeg har vært medlem i siden midten av 90-tallet og stolt tjent som folkevalgt og tillitsvalgt. Alltid i Ernas lokalforening her i Bergen. Like stolt av det. Blogginnleggene har alltid hatt samme konklusjon: Dessverre må Erna gå av som leder i Høyre. 

"Aksjesaken," som den vel har blitt hetende, har alle kjennetegn på en sak som kun har en mulig utgang: avgang. Alle skjønner at om denne ble kjent mens Erna var statsminister ville det blitt regjeringskrise og umiddelbar avgang. 

Som leder i Høyre og opposisjonsleder er det nå Høyre og opinionen som er oppdragsgiverne, og ikke det norske folk og Stortinget. Derfor er det i første rekke Høyre som må tenke på seg selv og sitt omdømme. 

Som nevnt er dette en sak som kommer til å rulle og gå. Den har allerede gått altfor lenge, og Erna og Sindre har måttet endre informasjon, gi mer informasjon, og fått stadig mer å forklare. Og det før vi har kommet til høringer i Stortinget og eventuell sak for Økokrim. Vi vet allerede hva som vil skje, og alle som har det minste peiling på mediedynamikk forstår at det vi står overfor er "death by a thousand cuts." Om noen finnes skyldig i noe som helst er underordnet, det er  mengden negativ publisitet som avgjør. 

Dette sliter på tilliten. Ikke bare til Erna men også til Høyre. Så lenge Erna er Høyres leder er også alt som skjer, og kommer til å skje, med på skade Høyres rykte. Først går det ut over Ernas tillit og rykte, og så følger Høyres med. 

Erna er den beste lederen Høyre har hatt. Kanskje også den beste statsministeren Norge har hatt. Det er nå min mening da. Erna og Høyre har blitt synonymer, og det er det som er så farlig for Høyre og for opposisjonen nå. Derfor må vi i Høyre våge å gjøre det som er uunngåelig: Skifte leder. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...