onsdag 21. juni 2023

Ultraprosessert mat


Hva er det som gjør ultraprosessert mat så, vel, lite gunstig?

For det første: Det er ingen stor konspirasjon på gang som prøver å forgifte befolkningen og/eller gjøre folk så feite at de ikke lever så lenge. Ultraprosessert mat selger som varme hveteboller fordi den smaker så godt og er så lett å spise. 

Prosesseringen betyr bare at maten er laget i en produksjonsprosess, og at produsentene både kan og har tilsatt ingredienser som gjør den deilig å spise. Først og fremst. Men også holdbar (matsvinn er jo ikke bra, eller?) og lett å transportere. Produsentene bruker smakspanel og fokusgrupper, og sørger for å tilpasse oppskriften til det som virkelig får folk til å legge i seg av produktet. Is, pølser, kjeks, burgere, ostekake, ferdigpizza, osv. er alt sammen i denne kategorien. Hvem liker vel ikke dette? Prøv å lage barnebursdag uten noe av dette, og du har et problem! 

I naturen er det vi spiser enten fett, søtt, eller ingen av delene (i særlig stor grad). Vi kan bli mett på en av disse tingene, som når vi er mett på middagsmat men klar for dessert. Det er den mer eller mindre prosesserte maten som gjerne er begge deler - og mere til. Is og ostekake, for eksempel, er både søtt og fett samtidig. Produktene trykker på knappene til flere belønningsentre i hjernen, og vi spiser mye mer enn om vi spiste fett og søtt i rekkefølge heller enn samtidig. Fedmeepidemien skyldes overskudd på kalorier, og et belønningssystem som holdt arten vår gående i de 99,999% av vår eksistens da kalorimangel var den største utfordringen for overlevelse. 

Prosesseringen har også andre konsekvenser. Vi liker det som er lett å spise. Få liker å tygge seg gjennom det som er seigt, for eksempel. Prosessert mat er laget for å tilfredsstille kundene, og vi liker det som glir lett ned. Jo mer du tygger, jo fortere føler du deg mett. Det betyr at prosessert mat også gjør deg senere mett, og øker sannsynligheten for at du spiser mer enn du trenger. 

Vi spiser fordi vi har lyst på mat, og ikke for å oppnå helsegevinster i fremtiden. Kostholdsråd kjemper en ulike kamp med hjernens belønningssystem. Kostholdsrådene endrer seg, mens kroppen vår bærer hundretusenvis av år med erfaringer som alltid forteller oss ubevisst at vi må sørge for å fylle godt opp med kalorier når vi har sjansen. 

Kort sagt er svaret på spørsmålet i første setningen over at ultraprosessert mat er farlig fordi den er for god. Vi spiser rett og slett for mye av den. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...