torsdag 29. juni 2023

Offentlig og privat


Valgkampen 2023 kommer trolig til å få et mer ideologisk tilsnitt enn før. Støres regjering er mer ideologisk enn Stoltenbergs regjeringer, og best ser vi dette på forsøkene på å utradere private tilbydere av offentlige tjenester. Regjeringen har blitt enig med SV og Rødt om å sette ned et utvalg som skal «utrede hvordan kommersiell drift kan utfases i ulike skattefinansierte velferdstjenester». Det som kalles "velferdsprofitører" skal ut.

Ingen har så langt bedre framstilt hva dette går ut på enn Kristin Clemet i Aftenposten 27. juni. Enten det gjelder barnehager, eldreomsorg, parkdrift eller annet så er saken den samme: Som bruker betaler ikke du noe mer enn for offentlig drevne tjenester av samme type. Det offentlige betaler heller ikke mer for disse tjenestene enn de gjør for de som drives av det offentlige selv. Fortjenesten til de private må skyldes mer effektiv drift. Det mener i alle fall høyresiden. 

De røde mener det skyldes utbytting av arbeiderne i de private bedriftene. Det kan jo ikke være noe annet? Eller? De ansatte i private tilbydere er like fornøyde, eller mer fornøyde, enn de ansatte i de offentlige tilbyderne i samme sektor. De som bruker tjenestene, særlig barnehager, er mer fornøyd med de private tilbyderne enn de som får tjeneste av offentlige tilbydere.

Her kommer et punkt Clemet ikke nevner: Offentlig drevne virksomheter har ingen incentiv til å drive mer effektivt eller å organisere seg slik at man oppnår det samme for mindre ressurser (eller noe bedre for de samme ressursene). Offentlig drevne virksomheter lever av bevilgninger, og påvirkning for å få større bevilgninger er alltid mye lettere enn å organisere seg bedre. "Aktiv næringspolitikk" er et synonym for "tilkarringsvirksomhet," men offentlig drift er også kjennetegnet ved tilkarringsvirksomhet ved å søke større bevilgninger for "sin" del av det offentlige. Noen bruker til og med offentlige midler for å påvirke politiske myndigheter for å få større andeler av offentlige midler. 

Når jeg leser i avisen om en svikt eller et problem ved en offentlig virksomhet leser jeg videre i sann forvissning om at det vil komme et forslag til løsning som lett kan oversettes med "send mer penger." Jeg blir sjelden skuffet. En privat bedrift må fikse problemet selv, eller gå konkurs. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...