mandag 10. oktober 2022

Domaine Fontsainte, Corbières


Ch. Fontsainte Corbières Tradition 2021 kr 238

Carignan (60%) Grenache (30%) Syrah (10%), og Carignan er plukket for hånd og karbonisk vinifiert (a-la Beaujolais). Duften er da også ganske Beaujolais på høyt nivå, med mørke skogsbær som dominerende kraft. Saftig i munnen, fruktig med greit bitt - men det er syren som gir mest struktur her. Flott vin til prisen. Lagring 5 år, sier produsenten

Ch. Fontsainte Corbières Demoiselle 2020 kr 275

Klart mørkere enn vinen under. Kjøligere stil enn den over, og mer avdempet på nesen også. Myk munnfølelse og flott frukt, men også overraskende lengde på denne vinen. Jeg fornemmer litt eik, men det er neppe kilden siden den er laget på sement og Carignan er karbonisk vinifiert her også som i vinen over. Nesten samme drueblanding men med 10% Mourvèdre heller enn Syrah, med håndplukket utgammel Carignan. Produsenten angir 8-10 års lagring, men dette er knallgodt å drikke nå. 

Ch. Fontsainte Corbières Clos du Centurion 2020 kr 318

Til å være toppcuvéen er denne overraskende lys - lysere enn vinen over, for eksempel. Den har samme drueblanding som den første vinen, men her er det håndplukking på alt og pressingen er forsiktig - noe som vel forklarer fargen. Her er vinene fra fire spesielle plotter på til sammen fire hektar, og den blandede vinen ligger et halvt år på fat før den får en runde på fransk eik. Det gjør ikke vinene over. Det er kanskje derfor jeg får karamell på nesen her? Men også solbær og modne kirsebær. Den sitter som et skudd i munnen, og er i tilnærmet perfekt balanse. Produsenten sier ikke noe om lagring, men dette er vel åpenbart den klare kandidaten for lagring i dette selskapet. Både på grunn av eikefornemmelsen og på grunn av den flotte balansen i vinen. 

Produsenten, som forvirrende nok heter Domaine (ikke Château) Fontsainte, holder til i Boutenac en mil vest for Narbonne i Languedoc. Disse vinene er å finne på spesialpol, og er ikke så dyre at du ikke har råd til å prøve en av dem. Den siste er det ikke så mange av, men de to første finnes i gode antall inntil videre. 

Vinene ble smakt fra Spieglau hverdagsglass på min Vitis-smaking i september 2022. Demoiselle har jeg også smakt i heimen fra Zalto Universal. Bildet er fra Domaine Fotsainte. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...