søndag 4. april 2021

Kjellerviner i påsken - del I


2013 Jadot Côte de Nuits Villages "Le Vaucrain"

Noe bruning i fargen, men slettes ikke mye. Dufter først Nuits-krydder (mest Allehånde), jord og modne bringebær. I munnen er det mye syre, og den virker tynn og gammel - typisk "tørket ut." Men mye kan skyldes temperaturen. Den ble tatt rett fra vinskapet på ca. 14 grader. Ganske riktig. Jo mer temperatur den får, jo mer fylde og frukt er det. Når den vel og vakkert har fått omtrent romtemperatur, så får den ikke bare grei fylde, men også et preg av lysere og friskere frukt. Her er bringebærene nå mer fremtredende, og det har i tillegg kommet et tydelig lag av granatepler. Den blir riktig lekker, rett og slett, men forblir på den skrinne siden. 

Den burde vært drukket for flere år siden, men ble nok liggende fordi lappen sa "Vaucrain" noe jeg assosierte med Nuits-Saint-Georges 1er cru marken Vaucrains. Denne vinmarken ligger i "mellomlandsbyen" Comblanchien, rett sør for området til AOC Nuits-Saint-Georges, rett sør for landsbyen Premeaux der flere vinmakere med etternavnet Rion holder til. "Le Vaucrain" ligger like sør og opp bakken fra 1er Cru Clos de la Maréchale (Nuits-Saint-Georges) som er J.F. Mugniers monopol. Landsbyen Comblanchien er mest kjent for marmorbruddene. 

Gjenkjøp? - Ja. 

2014 François Chidaine Vouvray Clos Baudoin

Fargen har fått en del dybde, så det er tydelig før nærkontakt at dette er en vin med modning. Duft av modne stikkelsbær, sitrus, honning og litt dyrepels. I munnen er den frisk, men den har også fylde uten fedme. God, men ikke overveldende, lengde. Flott vin som var godt likt rundt bordet. 

Men som før med Chidaine: Denne flaska veier 1650 gram. Det betyr at glasset veier mye mer enn vinen, noe som er klimafiendtlig i høyeste grad. Kjøpt for 380 kroner i på slipp i november 2020. 

Gjenkjøp? - Ja. 

Ch. des Estanilles Faugères Clos du Fou 2015 kr. 301

Da jeg fikk smake hjortesteiken endret jeg vinvalget umiddelbart. Med fløtebasert saus, potetmos og grønne bønner trengte vi mer fruktighet og trøkk i vinen enn den modne bordeauxen eller den modne C9dP'en kunne by på. Mer ungdommelig kraft, rett og slett. Her er det 95% Syrah, og den kommer fra et område like i nærheten av der vi bruker å feriere. Det blir produsert bare ca. 2.500 flasker av denne vinen i året. (Faugères, landsbyen, på bildet.)

Mørkerød. Dufter mørke bær og lær, men det har også kommet til noen lysere toner siden sist jeg smakte den. Flott fylde og fruktig trøkk i munnen, med fine og effektive tanniner i slutten av smakskurven. Det er et lite blaff med alkohol på starten av ettersmaken, men den skjemmer ikke vinen nevneverdig. Likevel er det det eneste som kunne tippet terningen fra seks til fem. Dessverre er det bare kunder i Sandes og på Hamar som får tak i denne vinen. Kommer jeg forbi en av de stedene i sommer så skal jeg stikke innom polet - selv om jeg har flere flasker igjen. En kan godt ha en kasse av denne liggende. 

Gjenkjøp? - En kasse. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...