torsdag 31. desember 2020

Feil fra NVE


Det er pussig at Bergens Tidende lar regionsjef i NVE Toril Hofshagen slippe unna med noe som åpenbart er en usannhet - at Gjerdrum-raset er "Det største kvikkleireskredet i nyere tid." (Bildene er fra det største kvikkleireskredet i Norge i nyere tid.)

En mulighet er at hun ikke vet hva "nyere tid" er. Det er tiden etter middelalderen. En annen mulighet er at hun ikke har oversikt over kvikkleireskred som ikke har skjedd i hennes egen levetid. Det er i så fall en alvorlig mangel. 

En annen privat definisjon av "nyere tid" kan være "etter 19. mai 1893," for det var da det største kvikkleireskredet i nyere tid gikk. Verdalsraset omfattet 55 millioner kubikkmeter masse og tre kvadratkilometer. Det omformet et landskap på hele 14,5 kvadratkilometer, tok 105 gårder og livet av 116 mennesker. Lengden på raskanten var på en mil. 

Utbyggeren av boligområdet på Gjerdrum jobbet sammen med NGI som kvalitetssikret utbyggingen som delvis skjedde i et område med høyeste risikovurdering for denne type skred. Hvis man ikke klarer å se for seg konsekvensene av det som kan gå galt klarer man heller ikke å ta gode beslutninger, og hvis man ikke kjenner historien til fagfeltet sitt blir man farlig nærsynt

Vi mennesker har ofte problem med å fatte noe vi ikke har erfart. Det er derfor vi må lære av historien, og derfor er det alvorlig at en sjef i NVE ikke kjenner historien og vet at Verdalsraset er det største i Norge i nyere tid. 




Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...