torsdag 18. juni 2020

Statsfinansiert kvakksalveri

Kinas ledere står bak et enormt kvakksalveri.

Som behandling er tradisjonell kinesisk medisin (TCM) gammel, komplisert, vakkert i sitt uttrykk, og helt uten virkning.* Men det er virkningsfullt i å utrydde flere dyrearter. Pulver fra neshorn og fra tiger, for eksempel, skal visstnok kurere flere plager, men har ingen annen virkning enn å true disse artene med utryddelse.

En annen virkning er propaganda for det totalitære regimet som styrer verdens mest folkerike stat. Planene er klare for å gjøre kritikk av TCM til en kriminell handling, og de ble lagt fram i uke 23. TCM er en stor industri som omsetter for anslagsvis 5.000 milliarder kroner, så det er tunge økonomiske interesser i å fortsette kvakksalveriet. 

På 1920-tallet sto Kina overfor store helsemessige utfordringer som mange andre land, med polio, meslinger, tuberkulose og difteri. Den nasjonalistiske regjeringen omfavnet vestlig medisin, og avviste TCM med yin og yang, de fem elementene, og meridianer i kroppen som fulgte mønsteret til de kinesiske elvene, som falsk og ubegrunnet. 

Det var Mao, kommunisten, som i 1954 gjenopplivet TCM. Han omtalte kvakksalveriet som en nasjonal skatt (og President Xi omtaler det som en juvel). Men Mao var ikke dummere enn at han ikke trodde en tøddel på TCM, men Kina hadde ikke nok kvalifiserte leger og beordret derfor en full forening av ekte medisin og TCM. TCM ville vel kunne tilby trøst og placebo for alle de som ikke hadde tilgang til legemidler som virket. 

For å få dette til å henge sammen på et (i alle fall på overflaten) tilforlatelig sett, beordret Mao at TCM skulle standardiseres i autoritative tekster i noe som kunne synes som en "medisinsk filosofi". Vestlige mennesker som tørster etter eldgamle og alternative behandlinger vender seg mot TCM, men dette systemet er altså bare 70 år gammelt og slik sett mye yngre enn "vestlig" medisin som påviselig virker. 

Mao trodde selvsagt ikke på dette, og brukte bare "vestlig medisin," og da ha var alvorlig syk ble nevrologen Birkmayer flyet inn fra Østerrike. Men TCM ble brukt og brukes fremdels for å fremme kinesiske interesser utenlands, også under covid-19 pandemien. I mai fjernet WHO advarsler mot å bruke urte-remedier mot covid-19, og det har blitt hevdet at dette skjedde etter kinesisk press. 

President Xi hevder at han liker tradisjonell kinesis medisin svært godt, men jeg tipper han ville holdt seg til "vestlig" etterprøvbar behandling dersom han ble alvorlig syk. Akkurat som forbildet Mao. 


* - Vel, ikke helt. Akupunktur kan lindre smerte omtrent på nivå med en tablett med paracet.

2 kommentarer:

Thor Nydal sa...

Her I vår vestlige verden med vår evidensbasert medisin som legemiddelindustrien nærmest eier, så løser man slike livsstilsykdommer medisinsk med div preparater som gjerne reduserer opptak av kolestrol. Ellers får man naturligvis beskjed om å spise sunnere, trene etc, men det er lettere sagt enn gjort for mange.

Resultatet i praksis er at utsatte personer prøver å få endene til å møtes, gjerne med litt for mye usunn mat og medisiner for å holde vekta, og lever altså på vippepunktet inntil immunforsvaret gir etter for enten kreft eller noe slikt som corona. Da kommer det kjente vestlige medisinen inn med redningen - for kreften, men har altså ikke noe god behandling for covid-19 symptomer.

Nå vet jeg ikke hvor godt TCM virker på de sene Covid.19 stadiene, men får inntrykk av at disiplinen fungerer relativt bra. Siden jeg selv har erfart TCM på meg selv i en fase kroppen var nedkjørt, så må jeg faktisk si at dette tror jeg på (selv om jeg ikke tror på at absolutt alt innen TCM virker)

TCM styrker kroppens egen evne til å holde seg sterk. Man kan si man ikke trenger TCM om man har en sunn livsstil med moderat trening, balansert kosthold etc, men dagens konkurranseverden blir det fort lite tid til slikt for mange, og mange får livsstilsplager som diabetes, fedme og karsykdommer - som igjen reduserer kroppens evne til å forsvare seg selv mot kreft, infeksjoner etc.

Essensielt er TCM er veldig bra for å holde kropper friske, mens vestlig medisin er veldig bra til å ta bort alvorlige manifestasjoner av sykdom i kropper. Dette er rette måten å se det på, og man trenger begge. Men det er klart naivt å tro at legemiddelindustrien vi har ønsker å tape marked for TCM - det er klart de kjemper imot og det er klart vi får servert vår egen propaganda også.

PS. Det er virkelig en usannhet å si at kinesisk medisin er yngre enn vestlig/evidensbasert medisin. Emperiet av kunnskap startet for 5000år siden.

Ole Martin Skilleås sa...

Som ulike typer praksis er ulike typer folkelig helbredelse i Kina gammelt. Som pseudo-medisinsk system er det ungt. Det var Mao som beordret at alt dette gamle skulle samles, systematiseres og fremlegges som om det var medisin. De hadde ikke råd til å bygge et helsesystem som var effektivt nok den gang rett etter krigen.

Men medisin er det jo ikke. Når det ikke virker under kontrollerte double-blind forsøk så er det uten virkning. Menneskets evne til å lure seg selv er en voldsom kraft, men ikke så sterk som til å lege en kropp som virkelig er syk. Da Mao ble virkelig syk ble TCM kastet ut av palasset og vestlige leger fløyet inn.

Kinesernes evne til å eksportere patogener, som SARS-CoV-2, er betydelig større enn evnen til å få gamle kjerringråd til å bli virkningsfull medisin. TCM er placebo.

Når det gjelder Covid19 så er det fritt fram for å prøve nåler plassert etter det kinesiske elvene eller oppmalt nesehorn, testikler fra tiger eller annet som er i ferd med å utrydde flere dyrearter. Men det er nok vaksine som vil virke. Placeboeffekten har sin begrensning på menneskekroppen, men den er effektiv nok til å utrydde dyrearter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...