mandag 8. juni 2020

Røde Saperavi fra Georgia


Lenge før vininteressen min begynte å blomstre (faktisk lenge før den første knoppskytning), var jeg i Georgia. Det kan du lese om her. (Bildet: Saperavidruer). 

Svært mørkerød. Vanvittig sterk farge, og en syre som virkelig sitter i sikringsboksen. Svært stofflig og svært syrlig. Den brenner i munnen. Ganske kjemisk og rar. Kanskje er det flaskefeil, men siden mitt kjennskap til disse vinene er lik null er det vanskelig å si. (Spontanfermentert i kvevri, med ti dagers skallmasserasjon og modning også på kvevri i et halvt år. Tilsatt lite sulfitt - og det kan jo åpne for mye action i flaska). 100% Saperavi.

Gurashvili’s Saperavi Qvevri 2016
Mørk, saftig, solid. Dufter rødfrukt og tre, så kommer det noe kreklingaktig og garrigue. Det er mye tørrstoffer i denne vinen - solide saker. Klart bedre enn vinen over, i alle fall. 2017-årgangen selges for 295 kroner og finnes på pol i blant annet Oslo og Bergen. 

Winiveria Saperavi 2015
Mer saftig og lettdrikkelig enn vinen over, selv om denne også er svært mørk. Gøy og frisk vin, med myke tanniner. Rimeligst, og så langt best, av disse. 2016-årgangen til bare 205 kroner finnes på en del pol i de større byene og ellers. En fin smaksprøve på disse vinene fra en av verdens eldste vinland. 

Vinoterra Saperavi 2014
Enda mer lettdrikkelig (flighter bruker være organisert omvendt). Denne får man virkelig lyst til å drikke - og så er den da også utsolgt. Fin fylde og gode tanniner. Meget vellykket! 

Saperavi er en hybrid vindrue som også har mongolske gener for å tåle strenge vintre. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...