lørdag 1. oktober 2016

Kjellerviner i september

2007 Wittmann Westhofener Morstein Riesling Großes Gewächs
Tysk GG lagrer ikke - sier noen. Jeg ser ingen tegn til at det er sant, men utfordringen er å la dem ligge. Disse vinene blir for fort fristende, og da er det lett for at de ikke lagrer. Fordi de drikkes. Denne vinen var nydelig fra første stund. Den ble servert blindt, og alle sjaltet ut Tyskland med en gang. Noen ville til Loire og moden Sauvignon Blanc, andre moden Chenin Blanc. Mens andre holdt fast på Riesling, og ville til Alsace.

Vinen var ganske lys til ni år å være. I nese og munn var den det jeg vil kalle "finslig". Duften gikk i retning blomster og gule frukter - men mest blomster. Harmonisk - alle delene utfyller og forsterker hverandre uten at noen får dominere. Det var ingen bitterhet eller andre tegn til at den var i ferd med å bikke over. Tvert om. Sødmen fortsatte godt inn i ettersmaken. 

Gjenkjøp? - Soleklart! 


2005 Domaine de la Solitude (Pessac-Léognan)
Jordlig duft med grafitt og sure kirsebær. Fin syre og lengde i munnen, men man savner frukt og større fylde. På nettet, Cellartracker og andre steder, er det mange som gir vinen dårlig score og mener den har gått nedenom og hjem. Jeg er svært uenig. Denne vinen trenger mer tid. Slitne viner er ikke så tette og stramme som dette. I dag er den grei nok til litt over to hundre spenn, men jeg er sikker på at den siste flasken vil være den beste. 

Gjenkjøp? - Ja, men kanskje ikke hele den kassen jeg kjøpte. 

2010 Jacopo Biondi-Santi Sassoalloro Toscana IGT
Fremdeles mørk med litt oransje i kanten. Dufter av lær, kald te og syrlige kirsebær. I munnen er den mellomvektig, og har grei lengde på utgangen. Det er som om den kjører i sparemodus - det er der, men det er så lite av det. Var man vennlig ville man si at den var understated, men helt ærlig så virker den på den blasse siden. 

Gjenkjøp? - Nei, tror ikke det.


Fremdeles ganske lys, frisk duft med sitrus, urter og et svakt preg av fat. I munnen er den harmonisk med god fylde og en lang ettersmak. Burde tåle lengre lagring, men her må man være observant på prematur oxidering og femårsregelen. Vinen er faktisk fremdeles å få - til en meget grei pris i dagens burgundermarked. 

Gjenkjøp? - Ja, faktisk helt konkret. 

2001 Selbach-Oster Graacher Domprobst Riesling Auslese
Duft av regnvann, skifer og ørlite petroleum. I munnen er den perfekt balansert og lekker. Den gir meg troen tilbake på at dette er viner som er verdt å kjøpe og lagre. Men det tar sin tid. Femten år er vel det som trengs for å komme fram for en Auslese. 

Gjenkjøp? - Helt klart.


2005 Domaine Tempier Bandol
Duft av blåbær, blekk og blomster. Elegant og integrert vin i en litt understated stil. Nydelig.

Gjenkjøp? - Jeg fikk den av en venn, men: ja. 


2004 François Raveneau Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre
Fortsatt ganske lys, duft av sitrus og fat - men godt integrert. På duft er den svært lik en sentralburgunder, men det er syren som indikerer Chablis eller 2004. Kombinasjonen er å merke i syrespillet, men den har brede aromaer, god fylde, og god lengde.

Gjenkjøp? - Ja. 


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...