torsdag 30. april 2009

Familien Ford


I business-nyhetene i dag står det at "Ford overrasker positivt". Det overrasker ikke meg siden jeg følger denne industrien på hobby-basis. De taper penger, men har ikke behøvd enorme lån fra den amerikanske staten, og de tror ikke det skal behøves heller.

I høst foretok jeg en analyse av amerikansk bilindustri her på bloggen, og jeg skal ikke gjenta den. Men det er interessant å se på forskjellene mellom Ford på den ene siden, og GM og Chrysler på den andre. Store multinasjonale konsern er de alle, men i Ford har familien Ford - etterkommerne til Henry - fremdeles store interesser og ikke minst: en hånd på rattet (sic).

GM og Chrysler er i mye større grad konsern der forbindelsen mellom eierne og driften er tynn og utydelig. De er på tur til skifteretten - i alle fall den siste av dem. Ford Europa, for eksempel, hadde et overskudd i første halvår 2008 (før krisen slo inn for fullt i Europa) på 9 milliarder kroner. Det er ikke lommerusk. De Europeiske divisjonene til de andre gikk med store tap allerede da.

Ford kom i gang med omstillinger og restrukturering mye før de to andre. Familien Ford kunne ikke bare sitte og se på at formuen rant ut mellom fingrene på dem. Jeg tror forskjellene på de tre (en gang) store er så enkel. (Foto Carlos Barria)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...