onsdag 23. juli 2025

Nyetimber


Nyetimber er selve veteranen blant de som lager musserende vin i den stadig mer populære og høyt aktede kategorien "Engelsk musserende." Tidlig på 1990-tallet kom de første flaskene med musserende vin derfra laget av ekteparet Sandy og Stuart Moss fra USA med god hjelp fra franske eksperter og de franske druene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Det var i 1986 de kjøpte eiendommen som også er å finne i William Erobrerens første oversikt over alt han vant ved Slaget i Hastings i 1066 - The Domesday Book, og i 1988 plantet de vinmarkene. 

Selv kjøpte jeg med meg disse vinene fra Fortnum and Mason i London i alle de år før de kom på polet. De imponerte stort, og var vanskelig å skille fra ekte vare fra Champagne. Nå er den første av vinene under å få på nesten alle pol i Norge.  

Søtlig rødfrukt på duft. Frisk, for all del, men også ganske fruktig og sødmefull. Griper godt, og framstår som en solid vin med bredt bruksområde. Halvparten er Chardonnay, 30% Pinot Noir og resten Pinot Meunier. "Multi-Vintage" kaller de den også, av åpenbare grunner. Dette er en vin jeg liker virkelig godt. ★★★★★

Litt høyere pris, og bare tilgjengelig uten bestilling på større pol. Her er det 62% Pinot Noir, og resten Chardonnay. Også en multi-vintage, og drueblandingen vil nok variere fra tapning til tapning. Frisk vin, men litt nondescript syns jeg. Tar seg litt opp med tid i glasset, får mer grep og tyngde, men framstår som et godt hakk under klassikeren over. Fargen er mye finere, da, det må jeg si. Jeg er litt svak for denne vinstilen. ★★★

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

mandag 21. juli 2025

To røde franske


Dom. Santa Duc Gigondas Aux Lieux-Dits 2021 kr 440

Klar og lys rubinrød. Røde bær og krydder, men med en varmere undertone enn på vinen under. Lekker og elegant, men også en fast kjerne. Mest Grenache, men gjestespill også av Mourvèdre, Syrah og pittelitt Cinsault. Også denne har vinstokker av en viss alder, 40 år. Inne på noen få men sentrale pol - som mitt lokale på Lagunen. ★★★★

Faiveley Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2023 kr 720

Ganske lett, frisk og god. Ikke noen tung stil her. Modne bær og tørkede urter på nesen, men jeg skulle ønske meg mer kropp på denne. Vinstokkene er plantet mellom 1945 og 1969, så det er virkelig en Vielles Vignes. Jeg er en stor fan av Faiveley, men denne ble for lett. Det er flere i samme prisklasse som er bedre, for eksempel denne og denne. Begge er tidligere omtalt på bloggen her. ★★★

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

lørdag 19. juli 2025

Kvalitetsrosé på Tabourin


Rosévin er kanskje den mest væravhengige vintypen - når det gjelder konsum vel å merke. Dertil kommer det at nesten ingen tar denne drikken seriøst som vin, for det er jo verken rødvin eller hvitvin. En bastard, kan man komme til å tenke, og derfor alt annet enn renraset og seriøs. Selv om jeg ikke selv har tenkt i de baner, så har jeg i praksis unngått å kjøpe og prøve roséviner i høyere prisklasser. Men nå ble det et unntak, for man må jo prøve noe nytt av og til. 

Clos Cibonne Tradition Côtes de Provence Cru Classe Tibouren Rosé 2021 kr 334

Fargen kan man studere på bildet, og bare de mest overfladiske vil ikke la seg rive med av fargen på vinen. Det å drikke og smake vin er en multisensorisk opplevelse, og fargen blir ofte bare brukt - i alle fall i smaksnotater - til å diagnostisere vinen. Vi har kanskje ikke et tilstrekkelig finkornet vokabular for farger til å yte viner rettferdighet (i alle fall ikke på norsk)? Lakserosa møter oransje og kobber? I alle fall et meget positivt førsteinntrykk. På nesen er det fersken, plommer og rips, som glir over i mer krydrede toner. I munnen er den både mild og frisk i en delikat stil som ikke trenger seg på. Viskøs, og noen vil kanskje si litt oljete. Det er ikke noen kritikk - tvert om. Et saltaktig grep melder seg mot slutten av smakskurven, og lover at den også kan nytes til flere typer sjømat. Men først og fremst ville jeg vel brukt den til meditasjon en fin sommerdag. Den kan åpenbart lagres, men den er såpass god nå at det blir et krevende prosjekt å holde korketrekkeren unna. 

Vinrankene er over 30 år gamle i denne cuvéen, og etter spontangjæring på nedkjølte ståltanker får den et år under flor på eldgamle store fat. 

torsdag 17. juli 2025

Norge i Finland


Jesus har det med å dukke opp i kaffeskum og på toast, men det var nytt for meg at også Norge dukker opp på uventede steder. 

Her har vi hjemlandet i et utendørs bord på Aalto-Universitetet i Helsinki. Bildet tatt 8. juni. 

mandag 14. juli 2025

Si det med - gatenavn


"Si det med blomster," var et gammelt slagord for floristene, men politiske budskap er kanskje best formidlet med gatenavn heller enn kaktus? Her fra Praha. 

torsdag 10. juli 2025

Støy i restauranter

 

Bildet er fra restauranten Finnjävel i Helsinki - i brasseriavdelingen. Som man kan se er det bølger av vevde stoffer i taket. Ikke bare er det dekorativt, men det demper støyen betraktelig i et rom som ellers er preget av harde flater og harde kanter. 

Dette er ellers et stort problem i særlig brasseri-typen restauranter. Interiøret skal være hipt og moderne, og ut er hvite duker og stoffer i lokalet av alle slag. Resultatet er at alle lyder spretter fram og tilbake fra alle harde flater og skaper et støynivå som gjør det umulig å snakke normalt med personer på samme bord. 

Jeg har vel tidligere også skrevet om appen "Sound print" som måler støy i restauranter, og kan gi deg en indikasjon om støynivået før du har bestilt bord. 

(Jeg spiste A la Carte, og var meget fornøyd med alt.) 

søndag 6. juli 2025

En liten påminnelse


Bildet over viser noe som sjelden nevnes - den enorme utvandringen av jøder fra arabiske land etter at Israel ble et faktum i 1948, også kjent som Aliyot. Det er altså nesten ingen igjen. Mye av dette skjedde frivillig, men fordriving og pogromer var det også en del av.

Dette var i alle fall noe jeg var totalt uvitende om inntil altfor nylig, og noe som av en eller annen grunn falt ut av narrativet da jeg som ung SVer orienterte meg om Israel og Palestina. Da gikk det i at Europa "løste" sitt problem og sin skyld i folkemordet på jødene med å la dem okkupere Palestina. At over halvparten av jødene i Israel stammer fra muslimske land ble aldri nevnt. Disse var dhimmi - annenrangs innbyggere som ble tolerert og beskyttet siden de også stammet fra Abraham. De fikk betale ekstra skatt, jizya, slapp militærtjeneste, og hadde yrkesforbud i en lang rekke yrker - akkurat som i Europa i flere århundrer, og i muslimske land i dag. Libanon, for eksempel, har 50 yrker som jøder har forbud mot å ha. Jøder, altså, ikke israelere. Apartheid kanskje?

Den arabiske populasjonen i Israel har i samme tidsrom økt med nesten 1300%. Noe til folkemord. 

torsdag 3. juli 2025

Lamoresca naturvin fra Sicilia


Det er verdt å minne seg selv om at betegnelsen "naturvin" er det importørene som bestemmer bruken av. Det er ingen sertifisering eller spesielle krav å oppfylle, så det er i realiteten en beslutning om hva som er egnet markedsføring. (Bildet: fra produsenten.)

Lamoresca Bianco 2023 kr 410

Rik, myk og fyldig sicilianer som har gjennomgått malolaktisk "gjæring", men den har også god spenst. 100% Vermentino med to dagers skallmaserasjon. Prisen har gått opp med nesten 100 kroner siden jeg smakte den, så jeg må ta bort en stjerne. ★★★★

Lamoresca Catarratto 2022 kr 483

Dette er en undervurdert drue, og det finnes to sentrale og ganske ulike kloner av den. Vinen er gyllen, og litt uklar. Kompleks duft, god fylde og ganske rik. Men den mangler slettes ikke friskhet. En meget spennende vin som er litt for høyt priset til å utløse kjøpsimpulsen min. ★★★★

Lamoresca Nerocapitano Frappato 2023 kr 371

Dufter lakris, markjordbær og litt smør. God friskhet, fasthet og saftig frukt. Nydelig vin. ★★★★★

Lamoresca Rosso 2023 kr 410

Juicy og krisp vin av nesten like deler Nero d'Avola, Grenache, og Frappato. Strukturert er den også, men ettersmaken er altfor kort. ★★★

Lamoresca Nero 2021 kr 445

Klar, frisk, saftig og med god spenst. 100% Nero d'Avola, og den absolutt mest tradisjonelle i smaksbildet av disse vinene fra Lamoresca, og etter min oppfatning også den mest vellykkede av dem. En merker tanninene godt til slutt. Typisk nok er den også utsolgt pt. ★★★★★

Lamoresca Elsa 2021 kr 483

Den dyreste fra Lamoresca er også svært god, og utmerker seg vel mest med den tydeligste strukturen av dem alle. Her er det tanniner som biter, i en skikkelig og solid vin. På duft er det mest blomster og generelle røde bær. Dette er den vinen i denne samlingen som tydeligst krever å få ligge i fred noen år før den plukkes fram. Blandingen er Nerello Mascalese (40%) og resten likt fordelt på Frappato og Nero d'Avola. ★★★★

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør.

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...