lørdag 28. september 2024

Makro-, Meso- og Mikroklima


Jeg bruker ikke å sitere mye her på bloggen, men her er et unntak. 

Det har irritert meg, til dels også ganske mye, at vinfolk i Norge (men ikke bare i Norge) misbruker uttrykket "mikroklima." Kanskje det er fordi det ikke dyrkes noe særlig med vin her at det er så utbredt å bruke "mikro" for "meso," og at uttrykkets egentlige referanse derfor er ganske irrelevant for de fleste? I alle fall har vi her et sitat fra Julia Hardings "Wine Boot Camp" på Jancisrobinson.com. Kanskje det hjelper? (Bildet: Et mikroklima.)

As the prefixes macro- (large or large-scale), meso- (middle or intermediate) and micro- (small) suggest, macroclimate, also referred to as regional climate, refers to the climate of a region or area that could be on a scale of tens or hundreds of kilometres.

Microclimate is the climate within a defined and restricted space, a term used for example to refer to a specific part of a vine canopy. This word is frequently misused to refer to a much bigger area such as an entire vineyard, when mesoclimate would be more appropriate. The latter covers an area between macroclimate and mesoclimate in scale, typically tens or hundreds of metres.

Microclimate is the most used, and misused, of the three.

                                                (Julia Harding, Master of Wine)


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...