mandag 30. september 2024

Kjellerviner i september


Kveldene blir lengre, mørket for oss til å trekke inn og det blir mer fristende å plukke viner fra kjelleren. Men det store uttaket har det ikke blitt - til det har jeg for mye "buffervin" som skal drikkes, og for lite konsum rett og slett. Det skorter på drikkfeldigheten. 

2015 Georg Mosbacher Deidesheimer Kieselberg Riesling Großes Gewächs 
Jeg forsøker å ikke bruke "mineralsk" som begrep i mine notater, men noen ganger må man. Her må man. Et steinete, friskt, litt flintaktig preg både på nese og smak. Jeg sier "flintaktig," men det er brent jern man lukter når man slår stykker av flintstein. Nok om det. Vinen er balansert, men ikke så elegant og harmonisk som andre Mosbacher-viner på ca. ti år. Til det er mineralpreget for tydelig, og elementene ennå ikke i god nok kommunikasjon. 

90/100

2005 Domaine Pavelot (Jean-Marc et Hugues) Savigny-lès-Beaune 1er Cru La Dominode

Mørk, svært mørk til burgunder å være. Mørke toner også på nesen, med mer uidentifiserbare mørke bær og nytt lær. Aromatisk vin. I munnen er den overraskende tannisk, uten at det blir plagsomt rett nok, men den ligger i andre enden av skalaen enn de lyse, lette og elgante burgunderne. God matvin, men denne sjette og siste flasken av denne vinen var nok også den dårligste siden den begynner å gi slipp på elegansen. Jeg har drukket dem over en periode på fire år. Fortsatt en utmerket vin, men ikke enestående. 

89/100 

2017 Pascal Clément Meursault "Les Vireul"

Fortsatt ganske lys. På duft er det lime og litt lakris. I munnen er den slank, presis og elegant. Grei lengde. Men totalt sett klarer ikke denne vinen å løfte seg ut av "god og helt grei"-kategorien. Stilistisk har vi her et ektefødt barn av Meursaults post-premox stil: slank og "mineralsk" heller en feit og nøttete. Meget god vin, men overbeviser ikke helt. Akkurat denne Lieu-Dit'en kom vel på et spesialslipp, men landsbyutgaven koster nå nesten tusenlappen. Det er grov overpris!

86/100


Ole Martins 100-poengskala med beskrivelser*

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)

* Parkers skala modifisert for CellarTracker og oversatt av meg

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...