tirsdag 31. mai 2022

Kjellerviner i mai - del 2


Extraordinary (96-100 points)
Outstanding (90-95)
Very Good to Excellent (85-89)
Good (80-84)

2015 François Chidaine Vouvray Clos Baudoin

Lys gyllen på farge. På duft er det bakt lime, mango og lanolin. Det siste er det som forteller hvilken drue som brukes her. I munnen har den denne glatte avrundetheten som står så godt til den friske syren og de fruktige aromaene. Meget god lengde også. Jeg ble litt bekymret etter at et par Chidaine-viner fra 2014-årgangen var svært langt kommet, men 2015 - en varmere årgang - har så langt innfridd så til de grader. 

Gjenkjøp? - Helt klart. (89/100 - Utmerket vin)

2003 Château Malescasse kr 360

Heftig duft av lær og tobakkspung. I munnen lekker og elegant med god og frisk fruktighet. God lengde. Her er det virkelig ikke noen ting som minner om den dårlige pressen 2003-årgangen fikk etter den rekordvarme sommeren. Og vinen kan bestilles, og fås på noen pol. Jeg ser ikke bort fra at jeg kjøper mer.

Gjenkjøp? - Ja. (85/100 - Meget god vin)

2005 Domaine Louis Boillot et Fils Nuits St. Georges 1er Cru Les Pruliers

Dyp rødfarge, nesten litt sort, men også klar. Klarhet er i grunnen et gjennomgangstgema for denne vinen. Vi hadde flere røde burgundere denne kvelden, også på nivået over denne, men den utmerket seg på en svært positiv måte. Duften var fin, med klare kirsebærtoner over lær og jord. Smaken i munnen var også, som antydet, klar og tydelig, med meget god lengde. Virkelig en nydelig vin som utmerket seg.

Gjenkjøp? - Helt klart! (92 - Enestående vin) 

2010 Lucien Muzard Santenay 1er Cru Maladière

Min siste flaske av tre, og det var kanskje greit? Her var det tydelig bruning, og på de siste slurkene var det et ørlite oksidert preg. Denne var nok i borteste delen av drikkevinduet. Solid aroma med modne bringebær, våt jord og litt møbelpolish. God fruktighet i munnen, ganske finslige tanniner og en syre som ikke trengte seg unødig på. God lengde. Meget god matvin. 

Gjenkjøp? - Ja (87 - Utmerket vin)

lørdag 28. mai 2022

Chassagne-Montrachet (hvite)


Lequin-Colin Chassagne-Montrachet Clos Devant 2020 kr 600

Duft av sitrus, med saftighet, kjølig balanse og en del krydder når vinen kommer i munnen. Den biter seg skikkelig fast, og må sies å være omtrent Vielles Vignes (53 år gamle vinstokker). Ikke Premier Cru, men det er nok flere av det slaget som ikke når opp til denne vinen. Inne på en del pol. 

Vincent & Sophie Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2020 kr 700

Duft av sitrus, voks og ganske merkbar lakris. Mer fylde enn i vinen over, og god lengde. En vin med potensiale. Utsolgt fra importøren, men inne i gode mengder på tre pol på Østlandet. 

Vincent & Sophie Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Embrazees 2020 kr 700

Selvsagt ganske lik vinen over, men kontrastene er også lettere å merke når man smaker dem opp mot hverandre. Denne er lekker, frisk og elegant. Presis og intens, med god lengde. Jeg kjenner ikke til denne vinmarken fra før, men denne vinen skiller seg klart fra den over. Denne er også utsolgt, men inne på fire pol foreløpig. 

Philippe Colin Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chaum es Clos St. Abdon 2019 kr 730

Her er det mer voks, epler og med fin fylde. Fylden kommer med mindre presisjon enn vinen over. Noe fat også, selvsagt, men det er ikke påtrengende. Også denne vinen er nær ved å bli utsolgt fra det ene polet som har noe igjen (se lenken). 

torsdag 26. mai 2022

Allram (Kamptal, Østerrike)


Allram Strass Riesling 2021 kr 165

Dufter norsk pære og (unorsk) sitrus. Frisk og nesten litt perlende i munnen. God lengde. Dette er som vanlig en flott vin til prisen og anvendelig til mat. Bare på BU, dessverre, og noen pol. 

Allram Strass Riesling 2012 kr 309

Dette er den samme vinen som over, men ti år gammel. Det skal vel bevise et poeng om at vinen over, år ut og år inn, er en strålende vin av høy kvalitet. De lykkes med det, etter min mening. Dufter urter og modent korn. Frisk i munnen med et godt bitt, men også god fylde. Den har holdt på friskheten og breiet seg litt ut i aromatikken. Den henger virkelig lenge i munnen. Folk for selv avgjøre om de vil kjøpe denne eller legge den basale Rieslingen i kjelleren i ti år. Det siste er mest regningssvarende, i alle fall. Men det var virkelig gøy å prøve denne. 

Allram Strasser Hasel Grüner Veltliner Alte Reben 2020 kr 155

Duft med epler, sitrus og hvit pepper. Slank og lekker i munnen, med lang ettersmak. Et funn til prisen, og tilgjengelig på svært mange pol (kategori 3). 

Allram Weissburguner Papageno 2020 kr 165

Navnet på vinen stammer visst fra et Mozart-jubileum da viner fikk navnene til karakterer fra hans operaer, og Papageno er fra Tryllefløyten. Noe magisk skal jeg ikke love, men dette er en virkelig god vin som jeg har smakt og likt før. Weissburgunder er underskattet i Norge, men det er ikke tilfelle nedover på kontinentet. Dufter friske røde epler, og i munnen er det flott fylde. Burde passe perfekt til fiskesuppe. En meget velintegrert og balansert vin, og virkelig ypperlig til prisen. Heldige er de som har denne på sitt lokale pol. 

tirsdag 24. mai 2022

Kjellerviner i mai - del 1


Extraordinary (96-100 points)
Outstanding (90-95)
Very Good to Excellent (85-89)
Good (80-84)

2008 Lanson Champange Gold Label Brut 

Lys gyllen. Det er lite, om noe, i fargen som sier 14 år. På nesen er vinen svært kompleks. Det er mye som foregår. Aprikosene er mer i retning tørket, og det teller som indikator på alder. Også i munnen er vinen svært kompleks, med ulike typer smak og aroma som bytter på å være dominerende. Det fruktige, autolysen, og de lineære og minerale elementene. Ettersmaken er lang. Konklusjonen må være at denne årgangen nå har kommet godt inn i drikkevinduet.* 

Gjenkjøp? - Absolutt (92/100 - Enestående vin)

2008 Etienne Sauzet Puligny-Montrachet 1er Cru Les Perrières

Helt utmerket hvit burgunder. Merker litt svovel i glasset tidlig, men det blåser av. Lime, hvite blomster og en fin kalkaktig tilstedeværelse i munnen, men også et tydelig innslag av søt lakris. Nydelig harmoni mellom de ulike elementene, og med den smidige fylden de beste vinene av dette slaget kan oppvise. Svært ulik, men på samme nivå som vinen over. Typisk Puligny. Ikke dekantert. Nå er det bare viner til rundt 5.000 kroner å få fra Sauzet på polet. 

Gjenkjøp? - Absolutt (91/100 - Enestående vin)

2007 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Saint Georges

Litt bruning i kanten. Rødfrukt og litt lakris, men det er strukturen som dominerer. Hadde den myknet noe, så hadde den hatt en sjanse til å kvalifisere seg som elegant. Jeg har en liten mistanke om at denne har vært bedre, og at den burde vært drukket på ti år heller enn femten. 

Gjenkjøp? - Neppe. (84/100 - God vin.)


lørdag 21. mai 2022

Loire Rosé


Francois Chidaine Touraine Rosé 2021 kr 177
Lys på farge - men ikke så lys som den nederste her. Litt reduktiv på nesen, men også litt rødfrukt. God konsentrasjon og fint grep i munnen. Bra vin til prisen. Den er på typisk Nafstadvis ikke tilgengelig i bestilling, men noen pol har den. Inklusive Sletten i Bergen. De innkjøpte druene er blandet i følgende forhold: 10% Gamay, 50% Grolleau (som heller ikke jeg hadde hørt om før) og resten Pinot Noir (som vinene under har 100% av). 

Prieur Sancerre Rosé 2021 kr 280
Intens duft av friske jordbær. Friskt innslag, og solid innover i smakskurven. Dette er ikke noen tøysevin. Godt grep i munnen og meget god lengde. Den koster kanskje hundre kroner mer enn de fleste er villig til å strekke seg for en rosévin, men dette er meget tilfredsstillende. Inne på noen pol, og tilgjengelig på bestilling - selvsagt.

Lys. Duft av nype og litt bringebær. Harmonisk i munnen med lang ettersmak. Seriøs vin som på irriterende Nafstadvis ikke er i bestillingsutvalget. Tre pol har tatt den inn, og en av disse er Valken i Bergen. Dette er en rosévin som klart vil ha godt av både lufting og lagring. 

Av prismessige årsaker er det vel den første av disse som frister til kjøp, men de to andre er eksempler på at rosévin kan være seriøse saker. Men jeg tilstår at jeg fortsatt har vanskelig for å tenke rosé utenom sol og sommer. Kjøp av den første er vel uansett begrenset til oss som har tilgang til de tre polene som fører den. 

* Vinene smakt på VP-smaking i Bergen 26. april fra standard smakerglass fra arrangøren. 

torsdag 19. mai 2022

Rosévin til vår og sommer


Jeg avskyr egentlig den sesongbetonte vinjournalistikken - "Bobler til nyttår" og "Vin til påskelammet" og alt det der. Men på ett område lar jeg kalenderen og termometeret styre vinvalget: Rosé. Det blir knapt drukket rosévin utenom terrassesesongen. So here goes!

Allram Blauer Zweigelt Rosé 2021 kr 150

Ikke så aromatisk: Svak duft av røde bær og gress. Men i munnen gjør den mye mer av seg. Den fyller hele munnhulen, er smidig og behagelig og henger lenge igjen. Meget anvendelig, for denne går også godt til et bredt utvalg mat. Og prisen er svært god. I bestillingsutvalget, men en god del pol har klokelig tatt den inn. 

Heidi Schröck Biscaya Rosé 2020 kr 200

Fin og nypepreget farge. Det er både nyper og urter på nesen også. Lekker munnfølelse med god balanse mellom frukt og eleganse, men det er litt gummi i ettersmaken som ikke helt passer inn. Men totalinntrykket er en meget interessant rosé i den seriøse delen av markedet. 

Il Palagio New Day Rosato 2021 kr 200

Dette er artisten Stings vinprosjekt i Toscana. Vi gikk på samme universitet Sting og jeg, men ikke akkurat samtidig. Anyway. Litt reduktiv på nesen. Solid frukt og godt grep i munnen, så her har ikke bare druene passert i full fart. Skikkelig grep i munnen. Solid vin til rosé å være. Duft av markjordbær. Dette er definitivt ikke noe tull, og en melding med ettertrykk i denne flasken. (Notat på "Message in a Bottle" - en hvitvin - kommer senere.) Roséen er dessverre også BU-vin som få pol har tatt inn. 

tirsdag 17. mai 2022

Hvordan bør det bli fred i Ukraina?


Hvordan kan det bli fred i Ukraina? Og framfor alt: Hvordan BØR det bli fred i Ukraina? På dagen der vi feirer frihet og selvstendighet er dette et aktuelt tema, dessverre. 

Jeg har tidligere ment at man må gi Putin noe. Krigen kan ikke opphøre på fredelig vis uten at Putins Russland oppnår noe, har jeg ment. Uansett hvor motbydelig den tanken er, så er alternativet verre: En såret despot med ryggen mot veggen tar lett til drastiske virkemidler med uoverskuelige konsekvenser. Men jeg har endret oppfatning

Det må være opp til Ukraina hvordan dette skal ende. Det er de som er angrepet, og de som må veie offer opp mot offer. Min endrede oppfatning har også mye med situasjonen på bakken å gjøre: Ukraina gjør det mye bedre enn noen hadde sett for seg. Og Russland mye dårligere. Å stanse en aggressor med å gi ham noe, er noe annet enn å unngå et forsmedelig nederlag for den samme ved å gi ham noe. 

Russland bør lide nederlag i Ukraina. Putin har malt seg inn i et hjørne, og alt han har sagt og skrevet de siste årene tyder på at han vil ha alt. Ukraina har ingen rett til å eksistere som nasjon for det er ingen nasjon. Ukraina er Russland, og Russland har rett til å ta det tilbake. Ingen våpenhvile eller fredsslutning der Putin får noen smakebiter av Ukraina vil endre på det. Han vil ha alt, og det vil ikke endre seg. 

Bare et totalt nederlag for Putin og Russland vil være noe å bygge fred på. Den vel 70-årige etterkrigsordenen som har gitt oss i Europa fred fram til februar (eller egentlig 2014) er basert på en orden der angrepskrig ikke har noen plass. Det å endre på denne vil være å åpne portene for aggresjon som lønner seg. 

Resten av Europa kastet bort mye tid og krefter på å gjøre Putin til lags. Bare et totalt nederlag kan få slutt på de imperiefantasiene som driver dette vanviddet, og gi oss muligheter for fred og stabilitet. Det å gi etter for noen som truer med atomvåpen vil åpenbart gi oss flere trusler om bruk av atomvåpen. Det vil vi ikke ha! 

Men først og sist er det Ukraina som må ta denne avgjørelsen, og per i dag er det lite som tyder på at de tenker som den norske venstresiden om denne saken. Det er deres liv, land og eiendom. 

mandag 16. mai 2022

- eller kanskje champagne?


Tittelen henger sammen med forrige post der jeg spurte "Cramant til søttende?" Hvis prisen ikke betyr så mye, og kvaliteten betyr desto mer, så er svaret champagne. 

Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs kr 360

Det er litt svovel på nesen, og eple og kjeks i munnen. Flott grep og tilstedeværelse i munnen. En helt annen konsentrasjon enn Cramant-vinene i forrige post. Når man smaker disse vinene etter tur så merker man virkelig forskjellen til fordel for champagne. Her er en presisjon som man virkelig kan glede seg over. Litt kort i ettersmaken, men til denne prisen er det en flott vin som også finnes på de fleste større pol (kategori 6 og over). En av vinene jeg satte et kryss ved denne dagen på polsmaking. 

Brun Grande Reserve Brut kr 450

Grei mousse, god munnfølelse, og klassisk autolyse samt kjeks og epler. Men satt opp mot vinen over faller denne gjennom. Den er litt diffus, og har dårligere konsentrasjon og struktur enn Turgy. Så det gjør egentlig ikke så mye om denne vinen er utsolgt for de aller fleste. 

Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut kr 370

Lys og sitrusfrisk. Noen snev av sukkerbrød (brioche) og nøtter. Finslige bobler og god intensitet. En fortreffelig all rounder som jeg også har servert i større lag. Tilgjengelig på de fleste pol av en viss størrelse, og sikkert noen til. Men nå har den fått seg en konkurrent i Turgy-vinen. 

* Vinene smakt på Vinmonopolets smaking 26.4 fra arrangørens glass. 

søndag 15. mai 2022

Cremant til søttende?


Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs kr 190

Duft av rødfrukt. Fruktig også i munnen, men lett. Fyller munnen og griper godt i gommene. Overraskende bra vin til denne prisen, som også finnes på mange pol. Gode bobler til grei pris, men ikke noen stor vin selvsagt. Finnes på de fleste mellomstore og store pol. 

Paul Delane Crémant de Bourgogne Brut Rosé kr 220

Denne utgaven er mer parfymert, der jordbær dominerer. Moussen er god i en lett stil. Den gjør ikke så mye av seg i munnen som vinen over. Det er litt gøy at det her - som i den første - er 10% Gamay, og ikke bare Pinot Noir, men det er også klart at denne vinen er hakket svakere enn den første. 

Begge er smakt på Vinmonopolets smaking i Grieghallen 26.4 2022 fra arrangørens smakerglass. 

fredag 13. mai 2022

Château Palmer 2017


Château Palmer 2017 kr 2657

Mørk på fargen, mørk rubinrød (se bildet). Dyp og energisk fløyelsfrukt på nesen med litt solbær og kirsebær. I munnen hersker en kjærlig fruktighet og harmoni. Frukten støttes av syren, og de modne tanninene holder seg fint men fast i bakgrunnen Jeg smakte den på Vinmonopolets smaking i Bergen i april, og denne vinen var en skikkelig kontrast til alle andre viner denne dagen - uansett hvor gode de ellers var. Her var det harmoni. Stille og ettertenksom harmoni i glasset. Årgangen er ikke av de store, men du store hvor greit det er med en vin som blir moden mens du fremdeles er i live. Denne ville jeg vel kanskje ha gjemt fem år, eller kanskje ti

(Bildet: Ole Martin Skilleås )

onsdag 11. mai 2022

Lequin-Colin - Tre hvite


Lequin-Colin Bourgogne Cote d'Or Chardonnay 2020 kr 240

Duft av sitrus og voks. Meget godt grep om munnhulen, med fin fylde og flott lengde. I munnen er det spor av både nøtter og fat, men i det store og hele er dette en "moderne" hvit burgunder der friskheten står i sentrum til tross for at fylden også er fin. God pris på denne biodynamisk produserte vinen. Jeg er usikker på om klassifikasjonen er i orden, men det er den veien de går. (Finnes på mange av de større polene.)

Lequin-Colin Santanay Les Hâtes 2020 kr 450

Her er vi altså over på en landsbyvin fra navngitt vinmark som koster 210 kroner mer enn vinen over. Er den verdt det? Det er forskjeller her, og de er til fordel for denne vinen. Framfor alt er det en høyere intensitet og presisjon. Ettersmaken er lengre. Det er ikke vanskelig å plukke en favoritt, for det er denne. Men vinen havner litt i limbo, for til et måltid vil man ikke merke all verdens forskjell om man bruker 210 kroner mindre. Til den store nytelsen vil man kanskje heller legge på litt mer, og få en vin som virkelig gjør noe av seg. En landsby-Santenay til 450 passer egentlig ikke så godt i noen av de to sammenhengene, og så er det da heller ingen pol som har tatt den inn (i skrivende stund). 

Lequin-Colin Santenay Sous La Roche 2020 kr 460

Dette er også en landsbyvin fra Santenay, og bare ti kroner dyrere enn den over. Mye de samme vurderingene må gjøres i forhold til den langt rimeligere regionalburgunderen, og det faller ut på samme vis. Sammenligningen med Les Hâtes er meget relevant. Det som taler til fordel for denne cuvéen er en enda litt bedre presisjon og en fin balanse. Lengden, derimot, er ikke fullt så god. Men forskjellene er ikke større enn at du neppe hadde hengt deg opp i det med mindre du smakte dem side om side. (Denne er det heller ingen pol som har tatt inn.) 

Regionalburgunderen er skikkelig bra til prisen, og de to andre er også riktig gode viner. Men, som skrevet, de faller litt mellom to stoler for de fleste konsumenter. 

Vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking 26. april fra arrangørens smakeglass. 

mandag 9. mai 2022

De to siste


Det er en stund siden oktober 2021, og endelig har jeg kommet til de to siste notatene fra dagen for min personlige rekord med 71 smakte viner. Jeg har klart å dytte alle de andre inn i ett eller annet tema, men har glipper det. Tema må bli "de to siste." Begge er smakt fra arrangørens standardglass. 

Lisini San Biagio Rosso 2016 kr 350(?)

Vinen jeg smakte var en 2016, men det er 2014 som står i listene. Det er ingen pol som har denne i listene, så det er kanskje en liten forsinkelse enten i oppføringen eller i gjennomstrømmingen på lageret. Dette er 100% Sangiovese, men utenfor Brunello så det er en IGT. Klassisk stil på nesen med merkbart innslag av lær og krydder. Frukten er definitivt mer jordbær enn kirsebær. Myk og fruktig i munnen med stor fylde, men også fasthet i slutten av smakskurven. Det er ingen fatlagring. Spennende vin som godt og vel forsvarer prisen. 

Girardin Meursault 1er Cru Les Genevrières 2017 kr 996

Det er et mer åpent spørsmål om denne forsvarer den ganske friske prisen på nesten tusenlappen, men jeg heller i retning av et positivt svar på det. Dufter voks, sitrus og stor fylde. Klassisk både på duft og smak, men klassisk etter den nye Meursault-normen med friskhet og presisjon. Finnes "fyldig duft"? Ta en sniff på denne vinen og prøv å benekte at den har fyldig duft. Det vil du slite med! Den tar også et skikkelig grep i munnen, og ettersmaken er solid og flott. Den siste vinen jeg smakte denne dagen i Grieghallen var kanskje også den beste. Fantastisk vin, som fortsatt er å få på noen små pol i triangelet Vinterbro, Vestby og Drøbak. Tilfeldig? (Bildet fra vinmarken)

torsdag 5. mai 2022

En helskrudd virkelighetsoppfatning


Spiller journalisters politiske oppfatninger noen rolle? 

Det er et kjent fenomen at journalister svært mye større grad enn befolkningen hører til på venstresiden politisk, og det er særlig på to måter at det kan spille en rolle i politikken. For det første kan politiske oppfatninger komme til uttrykk direkte eller i hvordan saker blir vinklet. Men en mye oversett påvirkning ligger i hvilke typer saker som får oppmerksomhet. Det kan man også måle på hvordan oppmerksomhet skrur virkelighetsoppfatningen. 

Test deg selv: Hvor stor andel av befolkningen i Norge tror du er muslimer? Hvor stor andel er samer? Hvor stor andel av befolkningen snakker samisk til daglig? (Svar nederst på siden)

I USA tror de som blir spurt i gjennomsnitt at 41% av befolkningen er svarte. Blant svarte amerikanere (African Americans som folkegruppen kalles til tross for at nesten ingen av den noen gang har vært i Afrika) er den gjennomsnittlige verdien 52%. Altså, svarte amerikanere tror at flertallet av befolkningen er svarte. Det riktige tallet (for i USA holder de rede på slikt gjennom folketellinger der folk blir bedt om å oppgi "rase") er 12%. Black lives matter, men andelen i befolkningen øker ikke av den grunn. 

Flertallet tror også at USAs asiatiske befolkning utgjør 29%, mens det egentlige tallet er 6%. Og at urinvånerne (som vi fortsatt ofte kaller indianere) utgjør 27% - mens det riktige tallet er 1%. Det må bety at landets hvite har blitt utsatt for et plutselig og omfattende folkemord. 

Når man legger sammen hva folk tror om folketallet i New York City (30%), California (32%) og Texas (30%) - så er det knapt folk igjen til resten av landet. Forklaringen er trolig medienes dekning og oppmerksomhet om disse to statene og den store byen med alle skyskraperne. Akkurat som med dekningen og oppmerksomheten rundt etniske minoriteter skrur det virkelighetsoppfatningen. "Alle" de ser på TV eller film bor jo i New York City eller i California, og Texas er jo en stor stat. 

Det samme slår inn på seksuelle minoriteter. Oppmerksomheten er det lite å si på. Med "woke" på dagsorden er det fullt fokus. Andelen homoseksuelle anslås til 30% - omtrent ti ganger så høyt som det reelle tallet. Transseksuelle anslås til å omfatte hele 21% av befolkningen (egentlig 0,6%). 

Det er mye annet gøy å lese ut av dette, men før man lar seg overmanne av det humoristiske bør man kanskje tenke over hva det sier om hvordan mennesker danner seg oppfatninger. Det er egentlig ganske lite av det vi tror om verden som er dannet gjennom entydige erfaringer og grundig gjennomtenkning. Og disse funnene er gode eksempler på dette. Eksponering danner grunnlaget for oppfatninger om forholdsmessig betydning og størrelse - som ved mye omtalte etniske minoriteter og befolkningen i høyt eksponerte byer og delstater. 

Løsning på selvtest: Ca. 4% er muslimer, 0,8% er samer, og 0,3% snakker samisk daglig. (Eller så nært som det lar seg gjøre å definere disse kategoriene.)


tirsdag 3. mai 2022

Produttori Barabaresco Riserva 2017


2017 Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Montestefano kr 579

Jeg har allerede postet notat på 2017 Ovello, og her følger to til. Denne cuvéen er hakket mørkere, heftigere og med mer grep i munnen enn Ovello. Det er også mer tjære, og per i dag er den ikke i så god balanse og så god å drikke som Ovello. Men M'ene til Produttori bruker å bli best etter femten til tyve år. (Muncagota og Montefico, i tillegg til denne.)

2017 Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Rabajà kr 579

Her er det fremfor alt mer fylde enn i de to andre Riserva'ene. Strukturen er merkbar her også, men den er ikke så brutal som i Montestefano. Her er mer rødfrukt, og mindre lakris og tjære enn i de to andre. 

Skulle jeg drukket en av disse i dag eller om fem år, ville jeg kjøpt Ovello (om jeg fikk sjansen i morgen). Er perspektivet heller 15 - 20 år, er det denne jeg ville valgt på grunn av frukten. Men det er også andre cuvéer som slippes, og en skal heller ikke glemme den solide og pålitelige kvaliteten til standardvinen til Produttori. For oss som har levd en stund, eller som ikke får kjøpt noen av cuvéene når de slippes, er denne vinen en god trøst. Men det er også mange andre som lager vin fra Barbaresco og Barolo, og som gjerne lager vel så god vin. 

mandag 2. mai 2022

Tre milde viner


Det er ikke alltid like lett å sette sammen viner til et innlegg. Særlig ikke når du har viner som den første her. Jeg smakte ikke mange andre viner fra Østerrike i denne stilen - eller ingen for å si det rett ut, og druetypene er ganske spesielle. Men jeg fant notater på et par andre viner som hadde et lignende tema - mildhet og fruktighet. Hva er vel bedre enn å sette sammen viner som ligner i smak til tross for ulikt opphav? 

Natural Selections Hoch & Obenaus Le Vin des Amis 2020 kr 250

Overskriften her kunne vært "Beaujolais look-alike." Lys fiolett, mild og utrolig fruktig i Beaujolais-stil med rimelig bra avtrykk i munnen. Den skiller seg ut i mengden på en meget fin måte, og jeg har notert meg at den bør prøves. Blandingen er typisk Østerriksk: 75% Zweigelt, og mindre deler St. Laurent, Muscat Ottonel og Blauer Portugieser. Virkelig gøy vin på bare 11% alkohol. 

Fiorenzo Nada Dolcetto d'Alba 2019 kr 235

Dufter skosbær og litt lakris. Mild i munnen, og også i munnen er det mye lakris. Merker mer grep etter hvert, men hovedinntrykket er av en fruktig og mild vin. Fra Treiso og laget på stål hele veien. 

Oleg Bondino Barbera d'Asti 2020 kr 320 (1 liter!)

Floral duft. I munnen bløt og fruktig. Meget fruktig. Forekommer meg litt løs i strukturen, men det er kritikk på et høyt nivå. Gøy med en liter, men meg passer det dårlig. Halvliter ville passet mye bedre. 

Vinene ble smakt i Grieghallen i oktober 2021 fra arrangørens standardglass. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...