lørdag 2. juni 2018

Fauda!

"Fauda" betyr "kaos" på arabisk, og denne serien går tett på konflikten i Midt-Østen. Den tar ikke stilling for noen av sidene i konflikten - annet enn for de sivile ofrene. En av forfatterne, Lior Raz, har bakgrunn fra sikkerhetstjenesten (og han var bodyguard for Schwartzenegger), og han spiller seriens mest sentrale figur - Doron Kavillio (til høyre i plakaten over). Også andre skuespillere har vært i de "spesielle tjenestene", noe som vel borger for høy grad av realisme. 

Doron har blitt pensjonert fra den israelske sikkerhetstjenesten etter å ha tatt Hamas' mest effektive terrorist, Taufiq Hammed ("Panteren"), av dage. Han har blitt vinbonde, og lever et tilbaketrukket familieliv. Men så forteller en informant at Panteren lever, og har planer om å komme (forkledd) til sin brors bryllup. Doron insisterer på å komme tilbake til sin avdeling for å avslutte jobben han trodde han hadde utført. 

Vi følger begge sidene tett, og både personer og den tragiske konflikten får god plass. Det mangler ikke spenning, og heller ikke vakre mennesker, men serien er absolutt ikke for sarte sjeler. De som ønsker håp og forsoning i det de ser, eller spenning via renslige mord i biblioteket, bør søke andre steder.

Ikke bare er serien spennende, vi lærer også mye. Og det er forfriskende å se en knakende god serie der alle snakker noe annet enn europeiske språk nesten hele tiden. 

Serie 2 kommer om kort tid på Netflix, og Serie 3 er i produksjon og forventes vist i 2019. 

Konklusjon? - Klar anbefaling.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...