tirsdag 27. desember 2016

Røyken i krigen

Med min onkel Olai (1902 - 1999) som kilde i jula 1997:

Det var tobakksmangel i krigstiden, og avhengigheten av dette ugresset er jo sterk. Man leverte høner til tyskerne, og fikk sigaretter igjen. Reidar Gravset fant en selvdød høne, og fikk tobakk tilbake da han leverte også den til tyskerne.

Det ble dyrket tobakk, også på Skilleås, og de laget sigaretter av det – og de ble visst ganske bra. Plantene var store, og det ble kjørt en høyvogn full av dem til Rønningan, til min onkel og Gudfar, Oddleiv Bjørgum. Der ble de hengt under taket på loven for å tørke – og mange hang visst under taket på kvisten på Skilleås også. Jeg har sett restene henge der på begge steder (OMS).

Under krigen skulle Olai og Sigrun til Reinbjør i selskap like før jul et år. Da kom Harald Strand til gården med ei stor pappeske, og spurte Olai om han kunne ta den med til Sverre Haugdal som julegave. Olai og Sigrun vadet til hoftene i tung fokksnø med denne eska. Den var lett, men stor å dra på, og de angret visst på lovnaden. Da Sverre pakket den ut var den full av spon – og nederst var det en liten eske med 10 hjemmelagede sigaretter. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...