fredag 16. oktober 2015

Marnie Old - Vin: Smak og behag (bok)

Vinbøker er det mange av, men her har vi ei bok som er "et smakerkurs". Det er i alle fall undertittelen på originalen, og hvorfor det norske forlaget oversatte "A Tasting Course" med "Smak og behag" er ubegripelig for meg.

Her har man alt man trenger for å gjennomgå et grunnkurs om vin - bortsett fra selve vinen. Her er fakta, sjekklister, druetyper og vinområder. Alt om syre, tanniner, matching med mat - og så videre. Forslagene til hvordan man kan sette sammen smakinger som illustrerer poenger og annet er kanskje det beste ved boka.

Men hvorfor noen vil kjøpe en bok, og gjøre dette på egen hånd, er for meg en gåte. Hvem setter seg ned med en bok og drikker seg gjennom den? Det er jo fellesskapet rundt vinene - og diskusjonene - som gjør vin så gøy. Med litt velvilje kan man si at dette er ei bok som gir et godt grunnlag for en gruppe interesserte å skaffe seg kunnskap og erfaring. Men igjen: hvorfor ikke gå til noen (og de fleste kjenner noen) og be dem inn på mat og vin og høre hva de har å si?

For en vinnerd er det fristende å påpeke feil og mangler, men i det store og hele er det slett ikke så ille i denne boka. På ingen måte. Dertil er det jo ikke folk som meg den er myntet på.

Men om noen skulle komme til å spørre meg om veien videre dersom de hadde fattet interesse for vin, og gjerne ville komme seg videre kunnskapsmessig, så kom jeg til å anbefale Johnson og Robinsons World Atlas of Wine. Før kartene, landene og regionene kommer forklarer forfatterne egentlig alt du trenger å vite.

Boka til Marnie Old er bra den, men jeg sliter med å se at den kommer til å få et betydelig publikum. Men hvis du er av en annen oppfatning har forlaget den til salgs her for 349 kroner.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei. Skal kjøpe en vinbok, og for meg står valget mellom "Verdt å vite om vin" av Ronold/Mønster og World Atlas of Wine av Johnson/Robinson. Hvilke vil du anbefale?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...