onsdag 8. september 2010

Naturlovene her hos oss...


Forestillingen om at naturlovene er konstante synes å være utbredt. Einsteins teorier fra begynnelsen av det forige århundre postulerte at naturlovene var like over alt i universet. Men er det noen grunn til å tro at fysikken nærmer seg "slutten"? Vi kan oppdage og utlede dem, og når det er gjort er det bare for fysikerne å stenge døren og gå hjem?

"We're here to test physics, not to assume it" sier en av forfatterne på en artikkel i Physical Review Letter. Det er en beundringsverdig holdning. Når anomaliene bygger seg opp er det fare på ferde - eller man finner en forklaring som passer med både det gamle og det nye systemet. Nå, hevdes det av flere - deriblant en av forfatterne av artikkelen Michael Murphy, har bevisene for variasjon i en av fysikkens konstanter: finstrukturkonstanten (også kjent som alpha), som regulerer interasjonen mellom lys og materie, bygget seg opp over flere år og vist seg umulig å bortforklare.

Spiller det noen rolle? Jeg er ingen ekspert innen fysikk - jeg er bare en interessert amatør - men jeg skjønner såpass at grunnlaget for liv kan påvirkes. En endring på fire prosent vil gjøre det umulig for stjernene å skape karbon - grunnlaget for liv som vi kjenner det. De variasjonene som er påvist er ikke så store, men de kan forklare hvorfor noen galakser synes å bevege seg i en annen retning enn forventet. Ulike deler av universet har ulike verdier for alpha - er det noen målinger som tyder på.

Falsifikasjon av Einstein ville være noe (det er vel enhver fysikers våte drøm?)- men helt der er vi ikke ennå. Det mest sannsynlige er at noe er feil med målingene eller i analysen - men håpet er der for artikkelforfatterne. Og skulle de vise seg å ha rett er det på tide å revurdere en av de grunnleggende forutsetningene for vårt verdensbilde.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...