torsdag 20. mai 2010

Koalisjonen


The devil is in the detail heter det på engelsk, og mange vil nok finlese dokumentet der koalisjonen av Tories og LibDems legger fram grunnlaget for en koalisjon som skal vare i fem år. Det viktigste er nok at mye tyder på at David Cameron, lederen for det største av de to partiene i koalisjonen, har gått langt i å gjøre samarbeidet attraktivt for Clegg og Liberaldemokratene. Han gir Clegg halv tilgang til Chevening, landstedet til den britiske utenriksministeren, bare for å nevne et eksempel. Det er nok klokt.

Et annet punkt er at de konservative og liberaldemokratene skal få lov til å være uenige om flere viktige ting, blant annet valgreform. Det å presse gjennom en felles politikk på alle områder ville raskt skapt så store spenninger at koalisjonen ville blitt pulverisert.

Fra min synsvinkel er det viktig at de er enige om at reduksjonen av budsjettunderskuddet gis en overordnet rolle: "The deficit reduction programme takes precedence over any of the other measures in this agreement". Mildere formuleringer ville risikert et angrep på pundet ganske fort. De siste dagenes plutselige fall i den norske kronen viser at markedene er skvetne, og flokkbevegelsene er store og brå.

Mesteparten av inndekningen skal være kutt i offentlige budsjetter, og ikke økning av skattene. Her tror jeg det blir vanskelig å følge opp. Tidligere budsjettkriser, som tidlig på 90-tallet (da jeg bodde i England), endte opp med halvparten hver på kutt og skatteøkninger. Jeg spår økning i momsen - i år eller til neste år.

Som jeg har nevnt tidligere: farene for denne koalisjonen er mange, men den er godt forankret på toppen. Det er backbenchers og selve partiorganisasjonene som vil være de mest pålitelige termometerene for spenningene i koalisjonen.

Koalisjonen var, i etterpåklokskapens klare lys, den eneste logiske utgangen på valget. De har et flertall i parlamentet og et flertall i folket (men bare i den forstand at partiene sammen har det) bak seg. Cameron kunne se for seg evig opposisjon hvis Labour og LibDems fant sammen og reformerte valgordningen. Ved å binde Clegg og co til masten har han fullført moderniseringen av sitt eget parti, og samtidig gjort det mer relevant for framtiden. Med små forandringer i valgresultatet kunne den politiske fremtiden i Storbritannia sett ganske annerledes ut.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...