tirsdag 13. januar 2009

"Navnet skjemmer ingen"


- men tittelen kan være litt ekkel, sa'n tjuv-Anders". Det er et av min mors mange treffende utsagn. Men faktisk kan navn og tittel være påfallende samstemte. I USA er det påvist at langt flere tannleger ('dentist') heter Dennis eller Denise enn forekomsten av disse navnene i befolkningen skulle tyde på. I St. Louis er det mange ganger flere som heter Louis enn i befolkningen ellers i Missouri eller USA - og så videre. You get the picture! (Bildet er, naturlig nok, av Bernard Madoff: AFP)

I det siste har man fått inntrykk av at de fleste som har drevet med finans det siste tiåret har vært kjeltringer. En av de uomtvistelig mest tjuvaktige av dem heter Bernard Madoff. Navnet uttales "meid-åff", som i "he made off with the clients' cash". Men han er ikke alene med å ha et treffende navn. Hva er spesialiseringen til Dr. Fred Grabiner? Gynekolog! Og hva skrev forfatterne Splatt og Weedon? Riktig: en artikkel om inkontinens i Journal of Urology i 1977.

Selv burde jeg vel vært skilsmisseadvokat, men det er nok litt seint å skifte beite. En som burde sett hvilken vei det bar var Hr. Sin på Filipinene, som ble Kardinal. Man kan tenke seg følgede skriftemål: "Bless me Sin, for I have fathered". Alan Heavens er, naturlig nok, astronom i Edinburgh.

Hvor skal dette ende? Kanskje med litt latin? Romerne sa nomen omen: navnet er din skjebne. Mange av eksemplene over passet bra i den forbindelse, men la meg slutte med en oppfordring: noen som har noen gode eksempler på norsk? (Kommentér under!)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...