- Man får ikke noe flertall mot den sittende regjering uten FrP.
- FrP støtter ikke noen regjering de ikke er med i.
- Venstre og KrF vil ikke i regjering med FrP
- Man får ikke noe flertall mot den sittende regjering uten Venstre og KrF
Altså er en sk. "borgerlig" regjering umulig, og Jens Stoltenberg blir sittende til han langer tøylene over til Jonas Gahr Støre. Eller?
En uke er en lang tid i politikken, sa Harold Wilson. FrPs forventning er at ved å presse H/V/KrF gjennom å nekte å støtte en regjering med disse, vil FrP få rent flertall i 2013. Eller er tanken at Venstre og KrF vil skifte politikk i mellomtiden? Ikke godt å vite, men noen kongevei til regjeringsmakt for FrP er denne taktikken ikke.
De politiske forskjellene på sentrale områder mellom V/KrF og FrP er dramatisk. Venstre er et miljøparti, mens FrP ikke tror på noen menneskeskapt global oppvarming. Venstre vil ha en mer liberal innvandringspolitikk, mens FrP vil ha den mer restriktiv. Det er vanskelig å se at disse partiene kan regjere sammen, og kjøre felles politikk dag etter dag, og det samme gjelder for KrF og FrP.
Mellom Høyre og FrP er det også betydelige ulikheter på det nasjonale plan. Økonomisk politikk er helt klart et problem, og det er miljøpolitikken også, og andre på andre områder er også stil og innhold svært forskjellige.
FrP er i det store og hele såpass langt unna de andre partiene på viktige og følsomme politiske områder at en felles regjering virker helt urealistisk. Høyre har ikke våget å si dette siden flere av partiets velgere gjerne ser en slik regjering. Det er finanskrisen som har gjort det opplagte mulig å si.
Hva FrP egentlig ønsker er litt uklart. Som alle andre partier skulle de vel gjerne hatt rent flertall på Stortinget, men selv Arbeiderpartiet har gitt opp dette. FrP hevder de er "for folk flest", men over 60% av velgerne sier klart og tydelig at FrP er det partiet de avskyr mest. Det betyr at folk flest er mot FrP i en grad som savner sidestykke. Rent flertall er derfor langt unna. Vil det å garantere Arbeiderpartiet regjeringsmakt være måten å få de andre "borgerlige" partiene til å endre politikk? Det virker som Jensen og co. tror det. Forstå det den som kan!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar