søndag 30. april 2023

Kjellerviner i april


2012 Georg Mosbacher Forster Ungeheuer Riesling Großes Gewächs

Strågul. Yppig duft av søte og friske sitroner over like ferske urter og et anstrøk av stikkelsbær. Flott fylde og balanse i munnen, og god lengde. Fungerte utmerket både ved bordet og etterpå. Når den ikke, som noen andre av dette slaget jeg har smakt det siste året, bikker over i "enestående," så er det fordi den ikke helt fant den eteriske harmonien som man bare blir sittende og undre seg over. Men dette er en utmerket vin, og til bare 278 kroner den gangen da. (Drukket fra Riedel Chianti Classico/Riesling)

88/100

2012 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Bousselots

Svært klar, rubinrød. Duft der møbelpolish dominerer over syrlige kirsebær og bjørnebær, med et moderat innslag av krydder. Mellomfyldig i munnen, men mer frisk enn fruktig. Grei lengde. Utmerker seg ikke på frukt, dybde eller struktur, men er en god matvin. Totalt sett en meget god vin. (Drukket fra Riedel Burgund.)

87/100

2021 Laurent Combier Crozes-Hermitage kr 270

Ikke en vin som har vært så lenge i kjelleren, men likevel verdt å ta med her. Vinen har en fin kjølig fruktighet som ikke ypper seg på linje med mer kjente utgaver som den til Dom. Colombier eller Alain Graillot. De utgavene kan bli i overkant tivoli-preget uten lagring. Man kan merke at det er Syrah fra Nord-Rhône, men innpakningen er på den elegante og raffinerte siden. Flott lengde, og et nydelig alternativ for tidlig drikking. Den kjølige årgangen kan selvsagt ha spilt en rolle her. (Drukket fra Zalto Universal. Foto fra Vinify.)

85/100

2008 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Vaucrains

Tydelig bruning på fargen. Duft med møbelpolish, nype og allehånde - men mest møbelpolish. Frisk og elegant i munnen, med god lengde. De skarpe kantene årgangen har vært preget av, har smeltet inn i vinen. Men den mangler en del i midtpartiet for at dette skal kunne regnes som en av de gode årgangene eller utgavene av denne vinen. Likevel er den en klart utmerket vin. (Drukket fra Riedel Burgund)

89/100

Faiveley Mercurey Vielles Vignes 2021 kr 360

Intet langt opphold i kjelleren på denne vinen, men omtale må den få.  Dette er en cuvée jeg har kjøpt i hver årgang i mange år nå. Årgangen skiller seg jo klart ut fra normen de siste årene. Det er en våt og kjølig årgang etter gammelt merke, der godværet og vindene helt på tampen av sesongen reddet avlingene. Vinen er hakket lysere enn det som har vært vanlig. På duft ligger den innenfor villbringebær og tyttebær - de siste søte og ikke bitre i det hele tatt. Noe eikepreg er det når man kjenner etter, men det er ikke på noe vis dominerende. Klar og elegant i munnen med passe frukt og fin lengde. Det er jo ingen billigvin, akkurat, men i burgunderkonteksten er prisen likevel god. En vin som er å få på noen pol fortsatt, og kan være verdt en tur til Fyllingsdalen for bergenserne. 

87/100

THE 100-POINT RATING SCALE

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-70)

Og denne tar jeg på alvor! 90 poeng, for eksempel, betyr "enestående" og ikke "utmerket."

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...