onsdag 24. mars 2021

Imanbek Zeikenov

Hvordan kan en bleikfeit gutt fra en filleby i Kazakhstan vinne Grammy? Det korte svaret er ved å ha lastet ned et mixeprogram, ha teft, og være både musikalsk og heldig. (Collage over laget jeg.)

Det er en historie som er Borat verdig. Imanbek Zeikenov (til høyre over) bor i Aksu i Kazakhstan og jobbet på jernbanen da han remixed en relativt ukjent låt, Roses, av rapperen SAINt JHN (Carlos St. John Phillips) som kom ut i 2019. SAINt JHN ga ut Roses i juli 2016, og den ble med på samlingen "Collection One" i 2018. Verken låten eller samlingen ble noen store hit selv om i alle fall låten var svært god.

Ting fikk fart på seg etter at denne tenåringen i Kazakhstan laget sin mix: skrudde opp stemmen til falsett, la inn en tung rytme og slapp produktet. Utrolig fengende. Den ble først sluppet som single i oktober 2019, og i april 2020 fikk den 4.500.000.000 avspillinger bare på TikTok. Den var også på et Snapchat-filter.

Foreløpig har jeg ikke hørt noe om "cultural appropriation," men denne kulturelle mixen er vel minst like potent som den musikalske. Og den viser at nerder i enhver avkrok av planeten kan benytte teknologien til å vinne et stort publikum og bli berømt. De kan også vinne priser uten å være tynn, topptrent, pen, cool eller menge seg med de som har definisjonsmakt. 

'O Brave new world, that has such people in it.' (Miranda i Shakespeare's The Tempest.)


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...