torsdag 24. oktober 2019

Produttori del Barbaresco - Siste del (2001 og 1997)

Siste del av Vitis-smakingen av viner fra Produttori kommer her. Vi har kommet oss litt tilbake i tid, og får sjansen til å danne oss et bilde av hvordan vinene blir med den lagringen de bør ha. De to første vinene under kom fra min kjeller. 

Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Montestefano 2001
Denne hadde rykte på seg for å være den Cru'en fra Produttori som var den barskeste og den som krevde mest lagring. Den dufter røyk og våt ull, og er ganske smidig og lekker i munnen. Moden, med løv og underskog som melder seg på i smaken. Her er det tanniner, men de er slepne. Heldigvis har jeg også en flaske igjen i kjelleren. 

Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Asili 2001
Her er det mindre duft, i den Cru'en som skal være den mest burgunderske og sarte av dem alle. I munnen er den lekker og elegant, med teritære aromaer. Det er en flott vin, men den kommer litt i skyggen i dette selskapet. 

Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Ovello 2001
Dette er den største vinmarken av Cru'ene, og har (kanskje av den grunn?) ikke hatt så høy status som noen av de andre (kanskje særlig M'ene og Rabajà). Men til tross for at den starter litt lite meddelsom på nesen, så gjør den meget godt fra seg i dette selskapet. Det er mer fylde i munnen, og harmoni. Den har rett og slett mer frukt, og virker yngre enn de to vinene over. Den beste av 2001'erne her.

Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Pora 1997
Så var vi plutselig enda lengre tilbake. Ikke for det, jeg har smakt Barbaresco mange tiår tilbake. Noen flasker har vært fabelaktige, og andre har vært pølsevann. Denne årgangen hadde rykte på seg for å være litt varm og med lave syrer, men denne vinen var ikke plaget på noe vis. Her var alt på stell. Det er nype og skogsbunn. Litt anis. Nesten ikke tannisk, elegant og harmonisk. Lekker vin, som vel må sies å være på toppen akkurat nå.

Kanskje man skal kjøpe de litt varme og lite syrlige årgangene i Barbaresco? Jeg har ellers holdt meg til Barolo når det gjelder investeringer til kjelleren. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...