mandag 4. mars 2013

Hemskt mycket hej

Det er uklart hva de egentlig ønsker, LO og HNO, når de gir svenske ungdommer skylden for at norske ungdommer ikke kommer inn i arbeidslivet, og for høye boligpriser. Ønsker de å sette EØS-avtalen ut av spill? Rykke tilbake omtrent 60 år til tiden før et felles nordisk arbeidsmarked? Dersom disse organisasjonene ikke har noen virkemidler å vise til, så bør de holde tett.

NHO-direktør Dag Aarnes uttaler seg svært nedlatende når han ber land som Sverige og Polen "legge større vekt på eget arbeidsmarked" - som om regjeringene i disse landene ikke gjør sitt ytterste for å få fart på næringslivet. Det er få land i verden som har trukket vinnerloddet på samme måte som Norge har, og deres virkemidler er betydelig mer begrensede enn de vi har til rådighet her hjemme. Videre er det grovt misvisende å fremstille det som om regjeringene i disse landene busser ungdommene til norskegrensen og jager dem over grensen for å hjelpe på egen ledighetsstatistikk.

Her i Norden har vi vært velsignet med et felles arbeidsmarked siden 1954. På 60-tallet flyttet to av mine søskenbarn til Sverige for å ta arbeid på Volvo. En av dem giftet seg med en finsk dame, stiftet familie og har blitt værende. Små historier som dette forklarer noe av bakgrunnen til den suksesshistorien de nordiske land har vært i etterkrigshistorien.

Når såpass ubetydelige utfordringer som dette i vår svært gunstig stilte krok av verden fører til overopphetede uttalelser fra presumptivt ansvarlig hold, så er det grunn til å være på vakt mot utspill og reaksjoner i land der ungdomsledigheten er over 50% og økende. LO og NHO burde skamme seg når det er NAV som må ut og fortelle det som er sannheten her: disse arbeiderne tar jobber som norske ungdommer ikke vil ta i med tang. Det ligner altfor mye på hardt arbeid i "verdens rikeste land".

(Öresundbroen får symbolisere de nære forbindelser i Norden - og tittelen viser til en svensk hit fra 80-tallet)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...