søndag 20. mars 2011

Den Arabiske Liga og Libya

Amr Moussa (bildet), lederen i Den Arabiske Liga, splitter koalisjonen mot Gaddafi på konfliktens første dag. Det lover ikke godt. Mine forutsigelser i går, om dette blir en suppe, fortoner seg raskt som en ganske mild versjon av sakens realiteter.

Moussa, som forventes å stille til valg som president i sitt hjemland Egypt, sier at Ligaen bare ønsket et flyforbud, ikke angrep mot styrker på bakken. Det er lett å forstå at de nå presiserer dette, men ikke lett å forstå at de så ut til å støtte FN-vedtaket.

Den Arabiske Liga er ikke akkurat noen spydspiss for demokrati og menneskerettigheter. Medlemslandene er for det meste diktaturer med ulike grader av undertrykking av sine folk. Det overrasket meg at de syntes å gå inn for FN-resolusjonen - men nå ser vi jo at de heller ikke gjorde det.

Medlemslandene kunne umulig ønske utenlandsk inngripen til fordel for krefter som ønsker demokrati og menneskeretter i ett av deres medlemsland. For hvor skulle dette stoppe? Regime etter regime som sitter i rådet ville falle.

Men nå vil Gaddafi vinne sin første store propagandaseier, og bare vent: snart har vi anti-amerikanister her hjemme på krigsstien også.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...