lørdag 19. juni 2010

Dommer eller spiller?


Til høsten er det to år siden finanskrisen slo til. I løpet av kort tid tørket kreditten opp i hele det finansielle systemet i verden. Grunnen? Ingen visste om låntagerne kunne gjøre opp for seg. Kanskje de hadde udetonerte kredittbomber gjemt i sine aktiva?

Årsakene til krisen var mangfoldige, men vi enkle mennesker har en tendens til å ville se bare en rykende pistol. Det er farlig - da vil man ikke lære mye som kan være til hjelp for å unngå fremtidige kriser av samme art. Les heller mine analyser fra da krisen var ganske fersk: Krisen I, Krisen II og Krisen III. Jeg er frimodig nok til å mene at de har stått seg bra.

Et element som jeg ikke la nok vekt på var byråene som driver med kredittrating, som Standard and Poor's og Fitch. Deres analyser av risiko var helt hinsides. Kanskje man ikke kunne vente bedre siden de får inntektene sine, sine fees, fra de de analyserer! Og det de får for analysene av et gitt selskap er hemmelig!! Conflict of interest? Skulle tro det, ja.

Tiden er overmoden for å gjøre denne jobben bedre og mer pålitelig. Offentlige organ må ta over denne jobben - den er for viktig til å overlates til et system som er klart som blekk og åpner for vidtrekkende korrupsjon til skade for hele det finansielle systemet i en stadig mer integrert verden.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...