mandag 14. juni 2010

Damned if you do, and damned if you don't


Som jeg tidligere har vært inne på her på bloggen er tiden for enkle valg i de fleste vestlige økonomiene over. Det var enkelt å velge å stimulere etterspørselen i tiden etter at Lehman Brothers gikk over ende. Alternativet ville etter alt å dømme vært en langvarig depresjon, og Keynes fikk en renessanse. Men "å ta en halv Keynes" er trolig verre enn noe annet. Det viser seg nå.

I Storbritannia, et land som står meg nært, er den nye regjeringen i ferd med å sikte seg inn på kutt i budsjettene. I dag blir nye planer kunngjort. Labour lånte i oppgangstider - og det er ikke mye motkonjunkturellt i det! Kutt og skatteøkninger er rett og slett nødvendig for å bevare tilliten til at den britiske staten vil holde sine forpliktelser. Uten den tilliten får ikke staten ta opp noen lån siden ingen vil låne bort noe. Det er den ubehagelige sannheten. Så langt er valget greit.

Men utgiftskutt og skatteøkninger er ikke bare ubehagelige for de som rammes direkte, for hva skjer med etterspørselen? En viktig forutsetning for å kunne betale for seg er inntekter, og det er her etterspørselen kommer inn. Kutt og skatteøkninger tar bort etterspørsel, og Martin Wolf i Financial Times har med rette etterlyst et større fokus på det å holde aktiviteten i økonomien oppe. Faren øker for at vi vil oppleve den W'en jeg spådde i november i fjor, og det er også flere i markedet klare til å vedde på!

Jeg tør ikke vedde, og ikke har jeg mye å vedde med heller. En venn av meg veddet en svært betydelig sum på at markedene ville kollapse i 2008, og han fikk rett - men til feil tid. Hans "warrant" gikk ut i august, mens kollapsen kom i september. Å få rett, men til feil tid, kan være dyrt. Men det er mange som er fristet nå, og det er i seg selv et varsel.

Så enten gjennomfører man kutt og skatteøkninger som trolig vil gi en nedgangsperiode som minsker evnen til å betale tilbake de store lånene som ble tatt opp for å unngå en nedgangsperiode, eller så fortsetter man å låne og risikerer tillitssvikt og lånestopp - og hvis det ikke blir en plutselig stopp: at lånebyrden, og dermed smerten med tilbakebetaling, øker ytterligere.

Så konklusjonen er: you're damned if you do, and damned if you don't. (ill: Scylla og Charybdis av Henry Fuseli).

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...