lørdag 22. august 2009

Forslag til tema i valgkampen


HVORDAN UNNGÅ BOBLER I ØKONOMIEN?

Dette er det ingen som diskuterer. Prisene på eiendom øker mot tidligere høyder, og renta er lav. FrP, partiet som ville gjort finanskrisen mye verre for Norge, flyr høyt på meningsmålingene. Rettferdig? Neppe!

FrP har gjort seg til talspersoner for avreguleringer i finansnæringen på et vis som ville gitt oss i Norge de samme problemer som i USA. I tillegg har de gått inn for vesentlig større bruk av Statens Pensjonsfond Utland i den norske økonomien. Lavere skatter og avgifter, men også høyere offentlige utgifter. Det finnes vel knapt det problem - bortsett fra asylsøkere - som FrP ikke har foreslått å kaste penger på. Mer penger i økonomien uten tilsvarende kapasitetsøkning (og vi har vært på bristepunktet i mange år) vil gi bobler.

Partiet med den desidert dårligste politikken for å unngå det siste årets rystelser gjør det altså best på meningsmålingene. Men det stopper ikke der. De er ikke alene om galskapen, selv om de er klart de galeste.

Få land har mer belånte husholdninger enn Norge, og få land - om noen - har en høyere andel av privatformuene i eiendom. Er dette holdbart? Er det ønskelig?

To veier ut har kjente tilhengere:


  1. Mer skatt på eiendom! SV og Rødt, men de snakker ikke mye om det grunnet velgertap.

  2. Fjern formuebeskatningen, slik at eiendom ikke blir så utrolig gunstig i forhold til annen formue. Høyre og FrP er de mest kjente forkjemperne her.

Punkt 2 over virker forlokkende og er godt nytt for de som har formueskatt. Populært for en del, og derfor greit å kjøre fram i valgkampen.


Men saken er den at når du begynner å få formue, når huslån og evt. studielån er nedbetalt, hvordan sparer du da? Svaret kom vel i en e-post jeg fikk for noen uker siden. Den var fra en god venn, og den gikk omtrent slik: "dere begynner vel også å få skattbar formue? Hva med å spleise på en leilighet i London sammen med noen andre. Vi kan...." osv. Kort sagt: formueskatten (beslagleggelse av sparing for privatpersoner) fører til overinvestering i eiendom, og dermed bobler.


Det ingen ser ut til å bry seg om er at hvis vi kjøpte en leilighet i London - som vi ikke har bruk for - så ville staten betalt oss 28% av rentene for å gjøre det! Det samme hvis vi hadde gjort som alle andre og bygd en hytte vi ikke har videre bruk for.



  • Bruk av penger du ikke har blir sponset av staten med 28%.

  • Sparing av penger i annet enn eiendom blir beslaglagt av staten med "formueskatt".

Dette er en oppskrift på bobler like god som såpe og vann!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...