torsdag 27. august 2009

Hvem har stemt på Høyre?


Professor Hanne Marte Naruds innlegg på konferansen om Høyres historie 1975-2005 besvarte spørsmålet over. Noen historiske variasjoner var det, men bildet av hvem som stemmer Høyre er ganske stabilt over tid. Deprimerende stabilt, kanskje, for et parti som håper å nå videre i sin appell. Eller ønsker egentlig Høyre det? Jeg har ofte lurt på det, og tatt det opp her på bloggen også.

Det korte og fyndige (om ikke helt dekkende) svaret på sørsmålet er: middelaldrende menn i urbane strøk, med høy utdanning og jobb i privat sektor. Hvis det var hele svaret var oppslutningen langt lavere enn den er i dag, men det er på de aksene partiet utmerker seg.

Når det gjelder funksjonærer i offentlig hhv. privat sektor er Høyre og SV speilbilder av hverandre. 50% av de som stemmer Høyre er funksjonærer i privat sektor, og 50% av de som stemmer SV er funksjonærer i offentlig sektor. 21% av de som stemmer Høyre er funksjonærer i offentlig sektor, og 21% av de som stemmer SV er funksjonærer i privat sektor.

Når det gjelder utdanning, er det bare Venstre som ligger over Høyre når det gjelder utdanningsnivå. Det samme gjelder inntekt (nå er det lettere å forstå hvorfor Venstre vil ha flat skatt!).

I det hele tatt er den sosio-økonomiske profilen til Høyre og Venstre svært lik. Det samme gjelder Ap og FrP (!!!!), og Senterpartiet og KrF. Mens SV er noe helt for seg selv.

SV og KrF har flest kvinner, men de er svært forskjellige med hensyn til alder. KrFs er gamle, mens SVs er unge. Det eneste område der FrP og Høyre er like når det gjelder velgernes profil er kjønnsbalansen. Begges velgerkorps er mannsdominert.

En utfordring for Høyre er å komme bort fra det mentale bildet de fleste får. Svært mange, har jeg erfart, er enige i partiets politikk, men føler ikke at de passer inn i det mentale bildet de får av Høyrevelgeren: mann i hvit skjorte og slips. Partiet har en utfordring i å nå ut over sin egen klisjé!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...