søndag 30. august 2009

Hvitvin på slippet (og litt utenom)


Det var mange interessante hvite viner på slippet, og noen av dem har jeg tidligere omtalt i et innlegg om Dom. du Colombier (Chablis) og et om Burgundere. Når det gjelder restkategorien viser jeg til notatene nedenfor. Wagner-Stempels Weissburgunder var svært interessant, og det gjelder flere av vinene - ikke minst de to siste.

Før jeg går til direkte anbefalinger vil jeg gjerne smake vinene i fred og ro, gjerne med mat til, og helst gå tilbake til resten av flasken en dag eller to senere. Disse notatene er preget av the heat of the moment - men sånn må det bli med mange viner og engasjerte folk å snakke med.

Weissburgunder 2008 (Wagner-Stempel) kr. 137 (Fullsort.)
Det blir mye Riesling fra Tyskland. Klart "den beste druen" også, men variasjon er livets krydder. Dette er et knallkjøp fra en av Rheinhessens fremste produsenter: sitrus, steinete, litt salt, betydelig fylde. Bør bli en skikkelig slager.

Riesling Hinters Kirschl 2008 (Petra Unger) kr. 179,90 (BU)
Petra Unger tok over farens eiendom i 1999, og før det hadde hun studert ønologi i Wien, og praktisert i California. Men vinen er ikke amerikansk i stilen: mer tysk, vil jeg si. Sitrus og nesle, frisk og fokusert. Verdt å undersøke nærmere.

Petit Chablis Vibrant 2008 (La Chablisienne) kr. 149,10 (Fullsort.)
Svært pærepreget på duft, fin bitterhet, men langt fra typisk Chablis. Under middels, noe som overrasker fra denne produsenten.

Chablis Vielles Vignes 2008 (Dom. George) kr. 175,90 (BU)
Pære, mineraler, lang og syrlig. Heller ikke svært typisk for området, men langt bedre enn vinen over.

Musar Jeune 2007 (Chateau Musar, Bekaadalen, Libanon) kr. 169 (BU)
Musar prøver seg på noe nytt. Sammen med denne hvite kommer også en rød Musar Jeune. Vinen er laget av en tredjedel hver av Viognier, Vermentino og Chardonnay, og er helt ueiket. Bare 12% har det blitt, og det kan jo være greit. Dessverre er ikke vinen særlig god. Dufter litt bivoks, men den mangler helt fokus. Synd, for man må beundre de som lager vin på dette stedet.

Bacharacher Wolfshöle Riesling Spätlese 2007 (Ratzenberger) kr. 179,90
Ingen nyhet - heller tvert om. Den er på vei ut av fullsortementet, men noen flasker finnes her og der, blant annet på Valken i Bergen. 8% alkohol og 30g. restsukker, og en fantastisk syre. Skjærer gjennom uten å bli dominerende. Floral og mineralsk, og lekker. Jau, de e bærre lækkert!

Moestue Riesling Classic 2008 (B. Ress, Rheingau) kr. 115 (Fullsort.)
Heller ingen nyhet, men en (for meg) ny årgang. Denne vinen holder mål hele veien, med en optimal balanse mellom syre, mineraler og restsukker (12g). Svært matvennlig, men siden den listeføres jevnt og stødig får den ikke mye omtale.

La Clotte 2007 (Graves, Bordeaux) kr. 129,90 (BU)
Heller ingen nyhet, men den fortjener også oppmerksomhet. Litt mer Semillon enn Sauvignon Blanc, og bivoks-preget og honningen dominerer over stikkelsbærene. God vin, men den begynner å dra litt vel mye opp i pris. Verdt å prøve, særlig for alle som begynner å bli lei den evige dansen mellom Riesling og Chardonnay i hvitvinsglasset.

Pazo de Marinan Monterrei 2008 (Spania) kr. 125 (Fullsort.)
12,5%, frisk, aromatisk i retning grapefrukt, med god fylde. Burde bli en slager. Interessant. 80% Godello og 20% Treixadura.

ValdeSil Godello 2007 (Valdeorras, Spania) kr. 139,20 (Fullsort.)
100% Godello, og vel verdt sine ekstra kroner i forhold til vinen over. Appelsinskall og litt bivoks, fyldigere enn vinen over, med fin bitterhet i ettersmaken. 13,5% alkohol. Denne er det vel verdt å prøve ut - særlig for alle de som vil prøve noe nytt på hvitvinsfronten.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...