torsdag 18. juni 2009

Renato Keber


I serien av viner som kommer i juli er vi nå kommet til Renato Kebers viner fra Friuli i Italia. Friuli regnes ofte som det beste området for hvite viner i Italia, men det har vært tynt i rekkene på polet. Den for meg tildligere ukjente importøren Evento AS stilte med flere viner i Grieghallen i går, og det var Geir Bøhren (trommis og sanger i Junipher Greene) som presenterte vinene.

DOC Collio er en av de delene av Friuli det er verdt å legge merke til. Området ligger helt øst, og Kebers adresse er like ved grensen til Slovenia. Som en av få produsenter er han rangert som viktig nok til å bli plottet inn på kartet i Jancis Robinson og Hugh Johnsons The World Atlas of Wine.

Pinot Grigio DOC Collio 2006 (Renato Keber) kr. 239
Mektig, og langt fra vellykket. Den har 15,5% alkohol, og det merkes godt. Alko-stikket skjemmer vinen såpass at jeg ikke kastet bort mer oppmerksomhet på den.

Sauvignon DOC Collio 2007 (Renato Keber) kr. 239
Dette er en turbo-Sauvignon Blanc. Alt du venter fra druen i en konsentrert og tydelig stil (ikke skjemt av sine 13,5%). Men jeg lurer litt på fjøs-preget: er dette helt rent? Er det brettanomyces?

Sauvignon Grici DOC Collio 2004 (Renato Keber) kr. 239
Et lite forbehold her om prisen er rett. Den står slik i listen, men dette er en "cru" som har (sammen med de andre Grici-ene [navnet på vinmarken] fått ett år på botti grandi. Her er Sauvignon-preget vanskelig å finne. Kan godt passere som en burgunder - om enn en litt avvikende burgunder. Litt nøtter, sødmefull, fyldig, og klart en vin med karakter. Jeg kjenner ikke området godt nok til å "plassere" den.

Chardonnay Grici DOC Collio 2004 (Renato Keber) kr. 287
Ikke rart at denne minner ennå mer om en burgunder. Kompleks, grom vin.

Chardonnay Grici DOC Collio 1999 (Renato Keber) kr. 287
Feit, julekrydder, nøtter, litt fatsødme - men den er mer integrert enn i vinen over. Ypperlig vin, som ikke mangler spenst.

Men er det dette som er Friuli? Jeg må tilstå at min kjennskap til området og dets karakter(er) er for mangelfull.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...