tirsdag 9. juni 2009

Gordon Brown


Det er ikke å vente at norske aviser skulle ha fått med seg noe mer enn det rent overfladiske om Gordon Brown som finansminister. Når for eksempel Bergens Tidende i dag skriver om "hans suksessrike bestyrelse av finansdepartementet" stiger bekymringen for at ingen vil lære noe av den pågående finanskrisen.

BT skriver videre: "Labours sterkeste kort var økonomien. Den var det finansminister Gordon Brown som hadde bestyrt. Med glans, vil noen si." Det er det vel så godt som ingen i Storbritannia som vil si. Den smertefulle omstillingen av Britisk økonomi var det de konservative som sto for. Det var John Majors regjering på begynnelsen av 90-tallet (1990-1997) som la grunnlaget for det økonomiske miraklet. Labour kom til dekket bord, og bant seg i første omgang til masten.

Ikke alt Gordon fant på som finansminister var like ille. Bank of England fikk selvstendig myndighet til å sette renten, noe som var bra. Men som så mange før han ble han forblindet av egen suksess. Mens økonomien gikk så det suste begynte han å øke statens gjeld - og han lånte til forbruk. Det er å gi gass i unnabakke, og det er ikke videre Keynesiansk. Ikke er det klokt heller.

Når så tidene snur, og offentlig forbuk må til, var det lite å gå på. Storbritannia står i fare for å miste sin kreditt-rating, og får det stadig vanskeligere med å låne penger. Gordon oppførte seg som FrP ønsket å gjøre - men uten Statens Pensjonsfond Utland.

Kort sagt: Gordon Brown var ikke økonomiens redningsmann som Statsminister, han var en av finanskrisens gjerningsmenn som finansminister!

I det hele tatt: jeg blir ikke imponert over de "ekspertene" NRK og andre drar fram for å forklare hva som skjer i Storbritannia. De mangler blikk for helt grunnleggende sammenhenger, og har heller ikke noe historisk overblikk å snakke om. Ring heller meg ;-)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...