torsdag 18. juni 2009

Festbrems?


At journalister har korte frister og derfor ikke kan være så nøyaktige som man kunne ønske er en ting. At de bruker ord på en måte som får meningen i det de skriver til å bli den motsatte er verre. Ekstra ille er det når økonomer av denne grunnen ender opp med å gi motsatt råd av det de bør gi.

Dette er ikke et tenkt eksempel, dessverre. I dagens Dagbladet sier avisens økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim "pass deg for festbremsene". Med andre ord: vær på vakt mot disse. Ikke hør på dem. Så hva er en festbrems?

En festbrems er noen som tar ned stemningen på en fest. Det som var en gøy fest blir traurig. Hvis man passer seg for dem, ikke hører på dem for eksempel, blir det fortsatt gøy og løssluppent. En festbrems er en person som minner oss om ubehagelige konsekvenser, ikke de ubehagelige konsekvensene i seg selv. Det er den kjedelige vennen som minner deg om bakfyllas pine som er festbremsen, ikke bakfylla selv.

Konteksten her er at det nå er omtrent gratis å låne penger. Det er gøy. Bør vi da gå ut og låne til alt som er gøy å ha? Festbremsene - økonomer som de i Norges Bank, for eksempel - minner oss på at rentene vil gå opp igjen, og at vi bør ha økonomi til å tåle renter på ca. 7-8%.

Disse vil Kvadsheim at vi skal passe oss for. Med andre ord: gå ut og lån til forbruk. Det er det han sier. Han mener nok å si det motsatte, men språklig er mannen ubehjelpelig.
Vi får håpe han har bedre greie på økonomi enn på norsk!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...