tirsdag 7. august 2007

Intenst - Vintips nr. 7 i 2007

Jeg får vel bare bryte sammen og tilstå: det er ikke alle vinene jeg anbefaler i de lavere luftlag jeg har den store entusiasmen for. De er gode, bevares, og mye bedre enn de aller fleste til den samme prisen, men det koster å lage skikkelig vin. Jeg anbefaler med forbehold, noe som trolig kommer tydelig til uttrykk i det jeg skriver. Som dere forstår av denne overtyren kommer unntaket. Jeg regner en vin til 107 kroner som billig, så her kommer min uforbeholdne anbefaling:

Bourgueil 2005 (Dom. Grégoire) kr. 107
I sin bok The World Atlas of Wine skriver Jancis Robinson om dette området i Loire: “these wines are absurdly under-priced”. Too right, Jancis! Ingen hadde steilet om jeg hadde servert denne blindt som en vin til ca. 180 kroner. Dufter mest syrlige bringebær, og vinen er tydelig i den friskere stilen. Dette er langt fra Rioja, kan man si. Urter, kirsebær og annet kan man også finne alt fra hint til tydelige preg av, men framfor alt er dette en vin som kjennetegnes av en konsentrasjon og en intensitet som man skal lete lenge og vel etter i denne prisklassen. WOW (et uttrykk jeg bruker sjelden og med stor forsiktighet). Jeg har bestilt en kasse, og dette blir husets rødvin utover høsten. Den tåler garantert lagring også, men det spørs om jeg klarer å legge vekk noe av dette som smaker så godt nå.

Vinen er laget av 100% Cabernet Franc, som vi jo også finner på østsiden i Bordeaux. Her i Bourgeil er det nå lov å blande inn opp til 25% Cabernet Sauvignon, men det har ikke produsenten gjort her. Ikke har han lagret på fat heller.

Området Bourgeuil er på 1300 hektar, og ligger vest i Touraine omtrent midt i Loire-dalen (i den grad det er noen dal i Norsk forstand). De regnes som typisk fragrante viner, og er populære i Paris og nordlige deler av Frankrike, men er i stor grad uoppdaget ellers. Før nå i juli var det for eksempel ingen egen "del" for Loire blant røde franske viner i pollisten.

Faktisk er denne også sluppet i Hovedsortimentet, så den kan gå inn på min liste over “småbyviner” – se forrige tips (som også ligger her på bloggen). Det gjelder dessverre ikke:

Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2006 (Bründlmayer) kr. 140
Dufter pære/grapefrukt, er mineralsk, og passer godt til den felles overskriften jeg har gitt disse tipsene denne gangen. Så konsentrert som Sergeij Bubka i tilløpet, og så intens som Nigel Hawthorne i “The Madness of King George”.

For begge vinene gjelder det at man må tåle en del syre uten at man synes at det blir surt. Dette er så lagt fra vassent og “flabby” som man kommer i disse prisklassene.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...