søndag 19. august 2007

Lagring av vin - del 1



Dette er et emne som kommer opp med jevne mellomrom, og som vanskelig lar seg fange inn i så enkle anbefalinger som på nettsidene til vår vinklubb, Vitis Bergensis (se: http://www.vitisbergensis.com/ - og klikk på lagring). Under følger det jeg har litt erfaring med - men hovedregelen er at det ikke er noen regler, og at antallet faktorer overstiger det man enkelt kan kalkulere med. Derav følger det at dette ikke er matematikk, men kunst - eller kanskje flaks.

Det viktigste er at vinen ikke er utsatt for lys. Deretter at viner med kork må ligge slik at korken holdes fuktig og dermed smidig - slik at ikke luft slipper inn. Temperaturen bør helst være 11-12 grader, men sesongvariasjoner mellom 7 og 18 grader går også bra. Det verste stedet i huset å oppbevare vin er på kjøkkenet. Der svinger temperaturen mest. De som lager kjøkkenmoduler med vinlager burde tvinges til å betale erstatning for ødelagte viner til de som har kjøpt elendigheten. Alternativt kunne de jo skytes, men det får være måte på furor oenologico.

Det viktigste for lagringen er som for drikkingen: vinens kvalitet. Uansett drue: enkle viner lagrer ikke bra - da hjelper det ikke hva druen heter. Det er også store variasjoner fra årgang til årgang. Noen årganger blir kanskje ikke vin i min levetid - 1996 fra burgund er et eksempel (hvis de ikke er oxiderte, for da er de ikke vin lenger uansett). Under følger noen "regler" basert på egne erfaringer. Bør tas med en klype salt, eller som ren underholdning.

Chablis

Landsbyviner fra gode produsenter: 5-10 år.

Premier Cru fra gode produsenter: 8-20 år.

Grand Cru fra gode produsenter: 10-20 år.

- her er f.eks vinene til Michel svært sene til å åpne seg. Premier Cru Montée de Tonnerre bør ha 15 år for å begynne å åpne seg sier produsenten. Grand cruene fra samme adresse er litt tidligere ute.

Hvit burgund

Landsbyviner: 5-8 år

Premier Cru: 6-12 år

Grand Cru: 10-20 år

Rød burgund

God rød burgund på Premier Cru nivå er godt drikkendes når de kommer, derpå lukker de seg (i svært mange årganger), og er ikke tilsnakkendes på 10 år (de er "lukket": lukter og smaker som vann, bortsett fra at de tørrer noe enormt). Unntak, som 2000-årgangen, finnes også. De er godt takendes nå. Lite å vente på. Vinduet er også mindre enn for bordeaux-viner, for eksempel, hvilket betyr at du ikke kan la dem ligge i mange tiår etter åpning.

For andre nivå: lytt til erfarne smakere. De kan mange skrøner. Jeg vil gi landsbyviner i gjennomsnittlige årganger 5-7 år, Grand Cru gjerne 12-15. Igjen er årgangene svært forskjellige.

Jeg kommer tilbake til andre typer vin ved en senere anledning.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...