fredag 31. oktober 2025

Kjellerviner i oktober


Château Haut-Monplaisir "Pur Plaisir" 2016 (Cahors) kr 398
Svært mørk. Dyp duft med blekk, der et lysere fruktinnslag med bjørnebær slår inn senere i smakskurven. Solid, fast, intens og lang, og med svært dype toner. Dette er en vin du kan styrke deg på når Apokalypsen nærmer seg. Fantastisk matvin, drukket til mørbrad av reinsdyr med potetmos og rødvinssaus. Jeg ser at det er noen flasker igjen i Bodø, men andre årganger er å få på flere spesialpol. Jeg ser at Per Mæleng gir 91 poeng til 2020-årgangen (som jeg for lengst hadde lagt i kjelleren fra slippet i fjor). 

90/100

2013 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Cailles
Dette er en "klassisk" årgang, noe som i dagligtale vil si under pari. Vinen er svært lys og klar. Duften er typisk, men litt svakere enn man er vant til. Det hjelper litt når temperaturen nærmer seg romtemperatur, men ikke mye. Høyere temperatur gir i alle fall noe mer frukt, og det er påkrevd - for denne er i alle henseende slank. Elegant er den i alle fall, men den sliter litt med å være matvin til ovnsbakt kylling og tagliatelle.

87/100

2015 Fattoria Selvapiana Chianti Rùfina Riserva Bucerchiale
Rubinrød. Duft mot moreller og lær. Harmonisk, men uten spenst, dybde eller særlig med lengde. God vin, men ikke mer enn det. Min andre flaske, og den første (i februar) var bedre. Min vurdering er at den er på tur ned, og at det skjer ganske kvikt. 

83/100

2010 Georg Mosbacher Forster Freundstück Riesling Großes Gewächs
Gyllen som en giftering, eller kanskje et hakk dypere. Duften er tydelig mer tertiær nå, med ost, syltet sitron og faktisk litt lær. I munnen er det syren som går som et laserlys gjennom det hele. Den er kanskje ikke plagsom, men den stikker seg klart ut og gjør at man må stryke ord som harmoni og balanse fra ordvalget denne gangen. Likevel vil jeg påstå at vinen er meget god. Såvidt. Det er min siste flaske av fire, og siden det er klart at syren ikke går noe sted er det greit å få det hele avsluttet mens det er noe frukt igjen. 

85/100

2013 Cavallotto Barolo Bricco Boschis
Inspirert av svært gode omtaler på CellarTrackerⓇ tok jeg denne vinen til Saltimbocca di Pollo og risotto. Det var nok ikke så lurt. Fargen er svært mørk til denne typen vin å være, noe som kanskje kan tilskrives Giuseppes rotofermentator. Aromatisk sjenert, men helt lukket er den ikke. I munnen er det mye bedre. God dybde og sødme i frukten, som dermed står seg godt mot de velintegrerte tanninene og den fine syren. Flott vin til Saltimbocca di Pollo og Risotto. Men jeg skal holde igjen for fremtiden, for det er jo aromatisk denne typen vin kan skinne. 

86/100

2005 Domaine Louis Boillot et Fils Nuits St. Georges 1er Cru Les Pruliers
Virkelig en enestående vin. Rubinrød, og uten synlige tegn på aldring. Aromaene er klare og strålende. Hagebringebær er klart til stede, og andre elementer krangler litt om plassen og vinner frem en etter en for så å tre litt tilbake. I munnen er den tydelig og gjennomskinnelig. Strukturen solid, med friske syrer og klar frukt. Tanninene merkes mer etter hvert, men det er vel en kummulativ effekt. Smaken varer og varer. Virkelig en enestående vin, og en av årets beste. 

94/100

Ole Martins* 100-poengskala med beskrivelser

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)

* Parkers skala modifisert for CellarTracker og oversatt av meg


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...