fredag 31. mai 2024

Kjellerviner i mai


2010 Domaine William Fèvre Chablis 1er Cru Fourchaume

Ikke dekantert. Lys på farge fortsatt til tross for at den snart er fjortis. På nesen er den ganske eplepreget. I munnen har den først et meget ukledelig hardt, bittert og metallisk preg på tampen av smakskurven. Med tid og temperatur forsvinner det, heldigvis. Etter ca. ti minutter er vinen klassisk Chablis, med en syrlig, ren og mineralsk smakskurve som varer godt ut i ettersmaken. Men det er ikke noe ekstra som har skjedd her siden vinen var ung. Den er en tidskapsel, og det er kanskje greit siden disse vinene har blitt mye dyrere og mer varmepreget i årene siden denne ble laget. Det er en god vin, men ikke mer. Drukket fra Spieglau burgunderglass.

84/100


2023 Alzinger Dürnsteiner Ried Liebenberg Grüner Veltliner Smaragd

Denne vinen har ikke vært innom kjelleren, men den må omtales et sted og det blir her. 10. mai var jeg og en venn hos Leo Alzinger i Unterloiben og smakte gjennom porteføljen under ledelse av fruen Katharina, og endte opp med å kjøpe tre flasker jeg tok med hjem. To av dem var av denne vinen, og det er jeg glad for. Vinmarken  er den eneste Alzinger driver utenom Loiben (Unter- og Ober-), og jeg skjønner godt at de gjør seg denne umaken. (Se bildet mitt fra sykkeltur - vinmarken er den nærmeste skråningen.) Grüner dyrker man gjerne på löss (og noen GVer selges også med "Löss" på etiketten) og mer flat mark, men dette er et av unntakene - og Alzinger dyrker denne mot toppen av denne bratte marken. Jeg nøler ikke med å utrope denne til en enestående vin. Grüner har en tendens til å være fyldig og litt bred, men denne er kompleks, detaljert og elegant. En oppvisning i elevert vinmaking, rett og slett. Duften er kompleks, med bakt sitron, kalk, hvit pepper, gurkemeie og kjørvel i tur og orden. I munnen er den det som på kjedelig vinspråk kalles "mellomfyldig," men hovedinntrykket er som før nevnt elegant, nesten svevende. Helt klart enestående, og jeg ser ikke noe poeng i å lagre en vin som smaker så nydelig nå. Lokalt driver de heller ikke med lagring av disse vinene, enten det er GV eller Riesling. Drukket av Zalto Universal (og Zalto-glass ser ut til å være standard i restaurantene i Wachau). 

På polet er Alzinger nå representert med fem viner, hvorav to er Smaragd, men ingen av dem er denne vinen. Jeg kjøpte denne for 23 euro per flaske, og Riesling Smaragd Hollerin for 24,50 euro per flaske. På polet går de for godt over 500 kroner. (Alzinger burde for øvrig skiftet navn til Tott, siden de er rett på andre siden av gaten fra Knoll.)

92/100

Ekteparet Leo og Katharina Alzinger i et "publicity photo," men de så akkurat slik ut også 10. mai 2024:


Château Blaignan 2016 (Médoc)
Klar på fargen. Duft med mest søtlig jorbær, men også litt grafitt (som i blyant). Balansert i munnen med god lengde. Vinen var bedre både i 2020 etter et år i kjelleren min, og for to år siden. Dette er en rimelig bordeaux der årgang 2017 som nå er i handelen koster bare 220 kroner. 

85/100

Ole Martins 100-poengskala med beskrivelser*

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)

* Parkers skala modifisert for CellarTracker og oversatt av meg

onsdag 29. mai 2024

Desinformasjon?


Nok en gang blir The International Court of Justice (ICJ) feilrapportert på en måte som er til klar ugunst for Israel, og det av folk som burde vite bedre. (Bildet over: Morten Weteland, tidligere norsk FN-ambassadør, i Klassekampen 28. mai. Klikk for å få større bilde.) Fra før har løgnen om at den samme domstolen har uttrykt at det er sannsynlig at Israel begår folkemord på Gaza fått etablere seg, noe jeg skrev om her. Det er som om det er så åpenbart at Israel og jødene er grusomme barnemordere (som middelalderens beskyldninger om at jøder drepte barn for å drikke blodet deres), at det ikke har noe for seg å foreta minimale undersøkelser for å undersøke grunnlaget for så grove beskyldninger. 

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til VG 29. mai at "– Nå er det denne FN-domstolen som pålegger Israel umiddelbart å trekke seg ut av Rafah, fordi det er stor fare for å skade befolkningens eksistens." 

Problemet for Eide og alle andre som demoniserer Israel er at ICJ ikke pålegger Israel noe slikt krav. Det domstolen skriver er: 

50. The Court considers that, in conformity with its obligations under the Genocide Convention, Israel must immediately halt its military offensive, and any other action in the Rafah Governorate, which may inflict on the Palestinian group in Gaza conditions of life that could bring about its physical destruction in whole or in part.

Domstolen har bare jurisdiksjon over det som har med folkemordskonvensjonen av 1949 å gjøre, og bestemmelsen gjengitt over sier at militæroffensiv og andre handlinger som kan påføre palestinerne i Gaza livsbetingelser som kan føre til dens helt eller delvise fysiske ødeleggelse. Ingen annen militær aktivitet enn den som omfattes konvensjonen om folkemord stoppes av dette "forbudet." (Og at Israel, for alle dets feil og mangler, har intensjon om å begå folkemord er så absurd at man må være ganske forblindet for å hevde dette i fullt alvor.)

Det trengs ikke en gang avansert setningsanalyse for å fastslå hva ICJ uttaler, for denne domstolen har kun kompetanse til å dømme ut fra folkemordskonvensjonen. Dersom Eides tolkning er rett, har ICJ uttalt seg om noe den ikke har kompetanse til å uttale seg om og kan derfor ikke beordre noe som helst. Dersom den har beordret noe, så er det innenfor det den har kompetanse til å uttale seg om - og tolkningen jeg har gjengitt her er dermed den korrekte. 

Utenriksministeren bedriver altså desinformasjon og aktiv sverting av Israel. Det gjør han også ved å implisere at sivile tap, herunder det at barn dør, er aktive og villede handlinger fra Israels side (i samme intervju). 

Det norske fredsdiplomatiet har Barth Eide tatt livet av, og det er i det minste et lyspunkt i det hele. 

tirsdag 28. mai 2024

Tre hvitviner


Domaine Montrose Chardonnay 2023 kr 146
Svært fruktig duft med stikkelsbær og litt voks. Til tross for den svært gunstige prisen har denne vinen et godt grep i munnen med tydelige tørrstoff. Fin hverdagsvin. ★★★★

Bildet over: Eieren (eller rettere: medeieren, for hans sønn Olivier ble med i 2009) til Domaine Montrose, Bernard Coste, var med importøren til Grieghallen i april. Vi har feriert et par steinkast unna Domaine Montrose i flere år (uten å ha vært der), og vi har felles kjente i landsbyen. Tårnet som nevnes i lenken over er et fast innslag i våre besøk i området. Petit monde!


Det bør kanskje også nevnes at Domaine Montrose vant saken som det mer berømte Château Montrose reiste om bruk av navnet "Montrose." Vår egen Arne Ronold MW var vitne, og kunne bevitne at Domaine Montrose solgte vin under eget navn før det mer kjente slottet kom på markedet under eget navn. 

Lett, frisk, syrlig og ganske elegant. God kvalitet, men jeg savner mer særpreg i denne vinen. ★★★★

Ch. Couronneau Bordeaux Blanc 2020 kr 220

Den har allerede fått litt dybde i fargen, om da ikke det skyldes de 50% med Sauvignon Gris (som er en fargemutasjon av Sauvignon Blanc.) Denne druen har et rosa skall, og skal visstnok kunne gi mer substansielle viner enn Sauvignon Blanc. Her er blandingen ganske myk med fin fruktighet, men grepet i munnen tar seg merkbart opp. Interessant vin som er inne på et par pol, og på BU. ★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

søndag 26. mai 2024

Implikasjoner av anerkjennelsen av Palestina


Norge har nå anerkjent Palestina som stat, til gratulasjoner fra Hamas. Men har man tatt inn over seg implikasjonene av dette?
(Bildet: Ismail Haniyeh, leder i Hamas. Credit: Office of the Iranian Supreme Leader.)

Siden Palestina nå er anerkjent som suveren stat, så betyr det at de som bor der ikke er flyktninger og derfor ikke har rett på flyktningstatus i ditt land. De har da heller ikke rett på å returnere til et land (Israel) der de aldri har vært borgere og aldri bodd. Dersom Norge og alle de andre landene som har anerkjent Palestina som selvstendig stat ikke følger opp på denne måten, er de avslørt som hyklere som ikke egentlig mener anerkjennelsen seriøst. 

UNRWA er FNs organisasjon for palestinske flyktninger. Den var ment å være midlertidig, men har blitt permanent. Alle andre flyktninger i hele verden sorterer under FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR), og jobber jevnt for å hjelpe og gi nytt hjem til flyktninger. Ingen av disse arver flyktningstatusen, og de har ikke automatisk rett til å returnere til der de flyktet fra. Det å anerkjenne Palestina som suveren stat er også å "defund" UNWRA - hvis man mener anerkjennelsen seriøst, vel å merke. 

Men hvis man ikke er villig til å gjøre dette, er det ingen grunn til å tro at man seriøst ønsker en tostatsløsning der den ene staten er multi-etniske Israel med sine 20% muslimer. Det har aldri vært en palestinsk visjon å leve fredelig sammen som to stater der den ene er jødisk. Ingen palestinsk organisasjon av betydning har noen sinne sett Israel som noe annet enn et midlertidig stadium mot "From water to water, Palestine will be Arab" (som er den arabiske originalen til slagordet "From the River to the Sea..."). Det var denne visjonen som lå bak det bestialske overfallet 7. oktober i fjor. Jeg tror ikke den norske regjeringen deler denne visjonen, og det kunne være greit om man kommuniserte dette tydeligere.

Så derfor kunne det nå vært greit om Norge og de andre som har anerkjent Palestina som suveren stat også tar konsekvensen av dette, og viser at det er reelt og ikke bare en gest eller et "signal." Det betyr å avvikle UNRWA og å ikke anse palestinere som flyktninger siden de bor i sitt eget suverene land. 

fredag 24. mai 2024

Rosévin



Pris har mye å si når det gjelder rosévin. I alle fall for meg, det må jeg innrømme. Det finnes seriøs Rosé, men for det meste er det snakk om en forfriskende og lett berusende drikk som kun inntas dersom solen skinner og det er over 20 grader. Til eget vanlig konsum kan jeg strekke meg til ca 250 kroner for en vin med et tiltalende særpreg, men jeg melder pass når prisen kommer over 300. Jeg hører til de som gjør meg noe umake for å finne Il Mimo hvert år, og det har både med det at vinen har høy kvalitet og grei pris, og at jeg har fulgt den i hver eneste årgang siden den kom for omtrent et kvart århundre siden. 

Her har vi noen andre roséviner jeg prøvde i Grieghallen i slutten av april. (Bildet er mitt.)

Fèlsina Pagliarese Toscana Rosato 2022 kr 140

Polets beste rosékjøp? Jeg har ikke smakt alle, men dette må være en klar kandidat. Fint balansert, jevn og elegant tone gjennom hele smakskurven, men den har også et fint grep i munnen som tyder på bra substans. Helt ypperlig til denne prisen, og inne i basis-sortimentet. ★★★★★

Cabriz Colheita Selecionada Rosé 2023 kr 140

Denne vinen av 50/50 Touriga National og Alfrocheiro Preto (nei, ikke jeg heller) har den ettersøkte greie prisen, men framstår svært nøytral og fri for særpreg. Svak duft av generelle bær. Framstår også som lite frisk, men det kan ha med serveringstemperaturen å gjøre. ★★

Ixsir Altitudes Rosé 2023 kr 168

Utsolgt, eller i alle fall ikke lenger tilgjengelig. Lys på farge. Dufter lyse bær, lett og leskende vin til det som var en grei pris. Kort maserasjon. 60% Cinsault, og resten likt fordel på Syrah og Caladoc (nei, ikke jeg heller.) ★★★

Prieur Sancerre Rosé 2021 kr 330

Lys rosa vin på Pinot Noir. En del substans her, og klart en seriøs vin. Men prisen er i stiveste laget. Da jeg smakte den fant vi ikke årgang på flasken, men polets system oppgir 2021. Hvis den er tre år, har den ikke tatt videre skade av det. Med så stiv pris, og ikke i hyllene på noe pol, må det være vanskelig å få solgt den ut. Det kan forklare alderen. ★★★

Ixsir Grande Reserve Rosé 2021 kr 330

Her er blandingen 40% hver av Mourvèdre og Cinsault, og resten Syrah. En klart mer seriøs vin fra denne produsenten enn utgaven til 168 kroner. Her har vi fått lengre maserasjon, og vinen er klart både friskere og har dypere farge. Den framstår som moden, kompleks og fyldig. Importørens representant sier den kan lagres i 5 til 7 år, men hvorfor det? Åpenbart en seriøs rosé og en god vin, men prisen er for høy. ★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

onsdag 22. mai 2024

Oslo-avtalen 2024

Jeg vil gratulere Regjeringen Støre med å ha sikret seg mot en fremtidig rolle som fredsmegler i Midt-Østen. Det er en snedig manøver i så måte, jeg tror det er best både for Norge og Midt-Østen. (Varsel: Ingen ironi!)

Det er ikke like lurt å anerkjenne en stat som ikke finnes, som ikke har avklarte grenser, ikke gir garantier for etniske, nasjonale og religiøse grupper, ikke respekterer naboland, ikke avstår fra fientlig propaganda mot naboland, og alt det andre vi og andre land ellers krever for å anerkjenne stater. Her settes en meget farlig og prinsippløs presedens. 

Til gjengjeld belønner denne beslutningen terrorangrep og gir Hamas en seier de ikke fortjener. Det river også grunnlaget vekk for de 40+ avtalene som finnes mellom Israel og selvstyremyndighetene på Vestbredden dersom en stat oppstår uten en fremforhandlet avtale. Dette inkluderer Oslo II-avtalen fra 1995. 

På den annen side forstår jeg godt behovet for å se framover og å kunne se omrisset av en bedre fremtid i et område som er ødelagt på så mange måter. Kanskje det er mørkest før daggry? Men jeg har vanskelig for å se at belønning for terror ("direct result of this brave resistance," som terrorgruppen Hamas skriver om anerkjennelsen) er det som får uforsonlige parter til å se lyset. Hamas har sendt sine gratulasjoner til Norge, og Israel kaller tilbake sin ambassadør. 

mandag 20. mai 2024

To modne Riesling fra Østerrike


I anledning en nært forestående tur til Østerrike og Wachau (med mere, ja Ungarn også), legger jeg inn disse to i forkant av turen med publisering i etterkant av den. Stjernene må tolkes, mildt og moderat, siden disse vinene knapt er å finne på auksjon en gang. Mest sier de noe om avstand til et tenkt toppnivå for disse vinene. (Bilde fra Kremstal)

Proidl Riesling Urgenstein 2002 (Kremstal)
Gul frukt på nese og i munn. Myk og harmonisk i munnen, men med fin friskhet. Perfekt integrert, moden og knallgod. Jeg har god tro på at denne vinen har vært god hele veien, men snart 22 år senere har den ikke tapt seg på noen måte. ★★★★★

Nikolaihof Riesling vom Stein Smaragd 2001 (?) (Wachau)
Etiketten var vanskelig å lese, men kvalifisert gjetning basert på intern og ekstern informasjon setter 2001 som beste forslag. Frisk på duft og smak, og her også er det gul frukt som er fellesnevneren. Fin balanse og eleganse - ikke minst. Åpenbart holdbar, og den har utviklet seg fint, men jeg synes den var litt kort i ettersmaken. Det kan også tyde på at den har nådd toppen, og er kanskje allerede på vei nedover. Vinmarken er en del av Silberbichel i Mautern, den nest høyeste av markene i denne lille byen, og Nikolaihof er de eneste som tapper denne separat. ★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

lørdag 18. mai 2024

Produttori du får kjøpt


Når jeg skriver dette er lanseringen av Produttori del Barbarescos Riservaviner fra 2019-årgangen bare noen timer unna. Jeg har smakt fire av dem, og alle ryker ut til slike som får lave kønummer på slippdagen. Her er et par viner fra samme adresse som du faktisk kan få kjøpt, og som koster betydelig mindre. (Eget bilde fra Barbaresco i 2008.)

Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2022 kr. 260

Dufter litt tjære, det er vel det mest "Nebbete" preget ved vinen. Veldig åpen og snill, fruktig og tilgjengelig. Tanninene merkes litt mer etter hvert, men hovedinntrykket er "snill og grei." Relativt sett. Det må sies, for her er forventningene en betydelig strammere vin. ★★★

Produttori del Barbaresco Barbaresco 2019 kr 415

Her er vi oppe på det som er Aldo Vaccas hovedprodukt, og som mottar alle Cru'ene i årganger som ikke er gode nok til å lage Riserva-utgavene. Jeg mener å huske at 2018 var en slik årgang, og selv kjøpte jeg en hel kasse med 2010 som også mottok hele ruklet av Riservaer. Her er det mye mer struktur og dybde enn i den rimelige utgaven over, men vinen er likevel mer imøtekommende enn ryktet vil ha det til. Dette er en god vin, men jeg har smakt den bedre. Finnes på de fleste større pol. ★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

torsdag 16. mai 2024

Hvite burgundere


Lequin-Colin Bourgogne Cote d'Or Chardonnay 2022 kr 290

Typisk Bourgogne Blanc. Duft av sitrus, litt hasselnøtt og fat, ganske myk og fyldig uten å tape friskhet. Finnes på alle større pol (kat. 6). Godt kjøp, når man husker at dette er en av verdens dyreste vintyper. ★★★★★

Lequin-Colin Chassagne-Montrachet Clos Devant 2022 kr 650

Kjølig frukt på denne landsby lieu-dit'en, og en helt annen spenst enn i vinen over. Balansert. Fin og skikkelig struktur med meget god lengde. Dette kunne vært en 1er Cru. Denne vinmarken ligger litt under landsbyen, og er sertifisert organisk uten at det gjøres et nummer ut av det.  ★★★★★

Lequin-Colin Chassagne-Montrachet Les Morgeot 2022 kr 830

Det står ikke noe om at dette er en Premier Cru, men det må det nesten være. Det finnes ingen lieu-dit med dette navnet på landsbynivå, og flertallsformen i navnet kan kanskje forklares ut fra at det er en serie med underavdelinger i denne store vinmarken (ca. 580 mål). Her er det mer dybde i frukten enn i landsbyvinen over, og en større fylde. Det er en meget god vin, men om det blir en stor vin med tid i kjelleren er jeg mer usikker på. Prisen gjør at den siste stjernen blir borte i min bedømmelse. (Bildet: Morgeot, av Jon Wyand★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

tirsdag 14. mai 2024

Chablis


Jeg har en litt "been there, done that" holdning til Chablis, og ikke bare fordi jeg har vært i landsbyen flere ganger. Jeg har kjøpt og drukket mye av denne vintypen, og det var en gang den største og viktigste kategorien i min kjeller. Men jeg har rett og slett blitt litt lei, og kanskje også for gammel. Det tar 20 år før disse vinene blir bedre enn de er som unge, og i mellomtiden blir det mye flytende sitrondrops å drikke. Klimaendringene har også fratatt mange av vinene det særpreget de hadde. Lesere med en mer entusiastisk holdning til området og vinene kan kanskje ha dette i mente. (Bildet er fra et besøk i 2011, tatt fra Grand Cru Les Clos)

Lekkert anslag, fint balansert i munnen og typisk med både epler, sitrus og det kjølig-syrlige preget som mange kaller "mineralsk." Smakskurven og ettersmaken er noe kort, og det trekker en stjerne fra min vurdering. Vinen er å finne på alle større pol, og noen litt mindre. ★★★

Mer voks på nesen her, og klart friskere i munnen, men også et litt reduktivt preg med et snev av gummi. Solid syre, men uten å bli ubehagelig på noe slags vis. Flott munnfølelse og intensitet, med god lengde. Et skikkelig nivå over vinen over, og faktisk å finne på flere pol enn den rimeligere utgaven. ★★★★

Samme nivå som vinen over, men i en ganske annen klasse likevel - og det ser man også på prisen. Denne vinen er mildere og mer integrert en vinen over, ja bedre balansert. God eleganse, harmoni og gjennomføring. Lang ettersmak. Litt trekk for prisen, men dette er en klart bedre vin enn den til 360 kroner. ★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

søndag 12. mai 2024

Sjampis til søttende?


Jeg stritter litt mot dette med vinsesonger, for lam til påske, alle de håpløse forsøkene på å finne vin til julematen (øl og dram er tingen!), og så videre. Men markedskreftene rår, og her kommer noen sprudlende viner som kan være med i vurderingen til 17. mai. 


Henriet-Bazin Premier Cru Blanc de Blancs NV kr 490

Denne vinen har 30% fra en solera som ble startet i 1963, og resten fra 2020-årgangen. Det er jordbær på nesen og god mousse. Lett stil, og frisk. God gjennomføring. En lekker vin som egner seg som aperitif og til sommerlig severing. ★★★★

Diebolt-Vallois Cuvée Prestige Blanc de Blancs NV kr 520

Denne har mye heftigere duft enn vinen under, med mye av det samme i form av autolyse og sitrus. Godt grep i munnen med kremete mousse i en solid stil med flott struktur. Dette er en skikkelig mat-champagne som finnes på alle større pol. Basert på 2020-årgangen. ★★★★★

Taittinger Brut Réserve NV kr 530

Kjent, og for noen kjær, champagne. Dufter toast og sitrus. Ganske myk i munnen. God mousse. På alle større pol (kategori 6). ★★★

Charles Ellner Séduction Brut 2008 kr 787

Dette er skikkelige saker! Autolyse på duft, med en eplete frukt. Utrolig godt grep i munnen. Solid, med en utrolig kraft. Absolutt en fabelaktig flott vin, men den er nok mest egnet som matchampagne enn som aperitíf. Men det går også godt an å drikke den alene for ren beundring. Jeg smakte 2007-årgagen, mens lenken går til 2008. Dette er en vin som finnes i mange av de litt større polene, kategori 5, så det kan nok finnes en del 2007 igjen før 17. mai. Dessverre gikk prisen opp fra 649 kroner nettopp, men denne vinen (og sikkert 2008 gitt årgangens karakter) er vel verdt pengene. ★★★★★


★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

fredag 10. mai 2024

Konteksten spiller en rolle!



 
Det er visst en egen komediesjanger online med malplasserte annonser, men denne kommer høyt opp på listen. The Independent melder om protester, og de ble tatt til følge, men dette med Locals' pass ble visst ikke så mye bedre. ("To pass" er en vanlig engelsk formulering for det å dø.) Jeg tipper at den som plasserer annonsene har gøy med dette. 



onsdag 8. mai 2024

Pfalz Riesling




Tre stykk Riesling fra Pfalz i noe ulike prisklasser. Min klassifisering her, stjernene, tar selvsagt høyde for prisnivået på de enkelte. Legg også merke til at den første vinen her kommer i en litersflaske, slik at "flaskeprisen" for en tilsvarende vin i 0,75l ville vært omtrent 140 kroner. 

Litersflaske med skrukork fra et samarbeid mellom fire kooperativer med unge vinmakere i Tyskland. Overraskende bra vin til en røverpris. Duften er typisk sitrus, med litt dill. Riesling-fruktig med et godt grep og fin fasthet i munnen. Dette er ikke noe overprodusert skvip, men en skikkelig god hverdagsvin som ikke gjør skam på verken hverdag eller fest. ★★★★★

Philipp Kuhn Laumersheim Vom Kalksteinfels Riesling Trocken 2022 kr 260

Duft av frisk sitrus og litt nektarin. Lett, frisk og sødmefull. God intensitet og fruktighet. Lett å drikke, og lett å like. ★★★★

Philipp Kuhn Im Grossen Garten Riesling Trocken GG 2022 kr 430

Kalk og litt flint (egentlig brent jern) på duft. Den ble servert litt kald, og det kom en duft av friske stikkelsbær etter hvert. En helt annen tyngde i munnen enn i vinen over. Henger lenge i munnen. Svært lovende vin til en svært god pris i dagens marked. Importøren har fått favørpris på disse, tror jeg sikkert. ★★★★★

Det kom også en Riesling Saumagen GG fra Kuhn på spesialslippet nettopp. Den kjøpte jeg inn til egen kjeller. (Bildet er mitt.)



★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

mandag 6. mai 2024

Engelsk Pinot Noir


Bolney Estate Pinot Noir 2022 (Essex) kr 400
Klar farge. Ganske tørr, der strukturen klart dominerer over frukten. Litt kort, og trenger matfølge for å være drikkendes. Jeg tørr ikke tenke på hvordan denne smakte i den krevende 2021-årgangen. ★★★

Dufter litt hagebringebær. Fin frisk frukt, og god saftighet i munnen. Sjarmerende vin, men litt dyr. ★★★★

Litt dypere på fargen enn de to over, og også to år eldre. Dyp burgundersk duft, med jordbær og vanilje. Frisk, fokusert, god balanse mot en frisk og litt særegen stil. Helt sikkert kveldens beste vin, og sammen med Chardonnay fra samme adresse, også den dyreste. ★★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

lørdag 4. mai 2024

Chardonnay fra Essex og Surrey


Essex og Surrey er jo ikke vinområder med stor resonans, men kanskje nettopp derfor var det interessant å smake disse vinene. Prisene er stive, men så er da også prisene på de mest naturlige alternativene - de fra det nordlige Frankrike - også svært høye for tiden. 

Blackbook Clayhill Vineyard Chardonnay 2021 kr 420 (Essex)
Fersken og sitrus på nesen. Lekker i munnen til å begynne med, men så kommer syren. Den er og forblir svært dominant. Ikke helt i balanse, og prisen er også høy. ★★

Blackbook Grayfriars Vineyard Chardonnay 2020 kr 520 (Surrey)
Duft av gummi og rustent jern. Etter hvert kommer litt bakt sitrus, men også eplekjerne. Klar og frisk i munnnen. Syrlig. Men det er noe prematur oksidering her, men ikke av de aller mest angrepne. Heller ikke denne er å få lenger. 

Lysest på farge av disse tre. Duft med velavstemt sitrus. Myk og velintegrert i munnen. Rettlinjet. Vellaget og meget god vin. På tross av stiv pris er dette den klart beste av disse. Vinmarkene ligger rett øst for Chelmsford i Essex, og er blant de tørreste i hele England. ★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

torsdag 2. mai 2024

Produttori del Barbaresco Riserva 2019


På nyhetslanseringen 8. mai kommer Produttori del Barbaresco sine "Cru'er." Disse er etterspurte, og man må ha riktig lavt nummer ved innlogging for å legge lankene på noen flasker. Dette er derfor antakelig første og siste gang jeg får smakt dem. Til tross for at prisen for alle har gått opp til 700 kroner, mot 590 eller noe slikt for den forrige, er dette godt prisede viner i dagens marked. 

Her er de fire jeg smakte i Grieghallen 23. april, med rekkefølge fra nord mot sør. Som nevnt vil de koste 700 kroner, og slippes 8. mai kl. 08:00. 

Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Ovello 2019
Dufter kald te, rose og litt hibiscus. Fin struktur, og uten brutale tanniner - som er det man frykter når man smaker så unge viner av denne typen og på dette nivået. God vin. 

Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Montestefano 2019
Her er det mest rose på nesen. Mykere og mer fruktig enn Ovello. Faktisk den mest tilgjengelige av alle disse fire i dag. Det skyldes nok den flotte og forførende frukten i denne vinen. Kan godt drikkes nå, noe som overrasker. I min indre vinkatalog står denne som den mest lagringssterke (og lagringskrevende) av alle Riservaene. 

Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Asili 2019
Regnes ofte som den mest "burgunderske" av disse, og den er nok den meste elegante og fint velbalanserte av disse fire i dag. Myk og elegant ved første smak. Grepet er vennlig men bestemt, og merkes bedre ved andre og senere slurker. Men den blir aldri brutal, og det elegante preget forblir på plass. 

Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Rabajà 2019
Rubinfarget. Merkbart mer syre og trykk i denne vinen enn i Asili, som har bedre balanse. Den er også den mest tanniske av disse fire vinene, men det kan jo også være at det kumulative tannintrykket har nådd en slags grense etter disse vinene. 


Så hvilken skulle man velge dersom man kunne, og/eller måtte? For min egen del har jeg gode erfaringer med Asili, men så er jeg også en stor tilhenger av eleganse i disse vinene. Hvis man tar i betraktning at man ikke lever evig, så er det nok Montestefano jeg ville gått for. Her er frukten mer tydelig, og det er faktisk ikke noen håpløs plan å drikke den i nær fremtid. Rabajà er vinen der knappene er skrudd opp til 11, litt i Spinal Tap-stil. Er du under 40 og planlegger å feire 70-årsdagen med disse vinene er det Rabajà som er vinen for deg. Ovello er på ingen måte noen dårlig vin. Kanskje har den også den beste nesen per i dag. Dessuten bruker ikke den å ryke ut av lageret like fort som de andre som er nevnt her, og det er jo en svært relevant egenskap gitt forholdet mellom tilbud og etterspørsel. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...