torsdag 5. november 2015

Suss og klem - ikke noe for oss

Jeg har lenge visst det, men nå viser forskningen det også: vi er ikke komfortable med å susse og klemme på mer eller mindre fremmede mennesker. Et håndtrykk er nok. Det gjør susen. Det er bare i den innerste familiekretsen, med foreldre, partner og barn, at vi er komfortable med noe mer. Og "vi" er ikke bare jeg og mine like "stive" nordboere, men et solid flertall i fem forskjellige land inklusive sydeuropeiske. Det gjorde liten forskjell om respondentene var fra Finland, Frankrike, Italia, Russland eller Storbritannia. Så "oss" i tittelen på oppslaget kan vel representere "oss mennesker"?

Studien er publisert i et av de høyest rangerte tidsskriftene, så det er skikkelige saker og ikke bare noe synsing. Selve studien er her, og bildet under er fra selve studien og ikke laget av Daily Mail som det over.

Så hva har dette å si for oss? Det betyr at den skikken som har spredd seg også her nord, med å kysse og klemme folk (til og med første gang du treffer dem), ikke har noe for seg. Alle syns egentlig det er ubehagelig, men vi gjør det likevel siden noe annet får oss til å framstå som kalde fisker.

Det var vel på nittitallet dette slo inn her nord for fullt. Jeg omgikkes venner og kjente fra (særlig) Italia og andre sydeuropeiske land, og var litt forberedt på dette. Men ikke forberedt på hvor fort denne skikken skulle spre seg.

Kanskje det er på tide å avvikle den? Et håndtrykk er nok? Med mindre vi er veeeeldig godt kjent (mistenkelig godt kjent) eller i familie?

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...