torsdag 26. desember 2013

Barbarians (Bok)

For å ta konklusjonen først: dette er ikke en anbefaling men en befaling! Har du en viss interesse for historie, for hva som har formet den verden vi kjenner, så må du bare lese denne boka.

En liten advarsel først: her forsøker forfatterne (og jeg tipper at det er ikke-kjendisen, Alan Ereira, som har skrevet det meste) å snu et par årtusen med romersk og senere romersk-katolsk historieforfalskning. Man bør derfor ikke forvente et balansert bilde, men det er ikke falskt av den grunn. Professor Barry Cunliffe var konsulent for serien, og han hadde neppe latt sitt navn stå på produktet om det ikke var solid fundert.

Det er en TV-serie som ligger til grunn - eller rettere: boka danner grunnlaget for en TV-serie jeg bare har sett en halv episode av. Den finnes på DVD, men jeg tipper det er mer å hente av lærdom og ettertanke i denne boka.

Romerne dannet den første profesjonelle hær i historien, og det var deres strategi med total utslettelse av motsanderen som var nøkkelen til det langvarige hegemoniet - ikke den overlegne kulturen. Det er den romersk-katolske kirkens propaganda, basert på en romersk selvforståelse, som danner grunnlaget for det vi tror vi vet om barbarene.

Keltere, germanere, gotere, vandaler og hunere. Alt du tror du visste blir kraftig revidert og fordypet gjennom denne boka. For første gang lærte jeg også om arianisme - den fremste konkurrenten til den katolske læren tiden rundt romerrikets sammenbrudd. Den viktigste forskjellen er vel at arianerne ikke trodde på noen treenighet (må ikke forveksles med raseteorien), og at de seirende katolikkene hadde Roma som base og kunne formidle sin versjon av historien bortimot uimotsagt i ca. 1.500 år.

Romerne knuste og pulveriserte nemlig ethvert uttrykk for de kulturene de underla seg. Har du hørt om punisk? Nei? Det har ingen andre heller siden Roma pulveriserte Cartago og brente alt som var skrevet på punisk. Det samme skjedde med Dacianerne - samtidige grekere roste deres filosofi og åndsliv. Romerne pulveriserte alt etter å ha slått dem på slagmarken.

Men uansett: det er best at du leser selv!

Konklusjon - klar befaling!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tro det eller ei, denne leste jeg for 3-4 år siden. Odd R.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...