mandag 8. juli 2013

Piemonte og Montepulciano

Sogno Montepulciano d´Abruzzo 2011 kr. 119,90
Ørlite skjær av fiolett, fersk og bærpreget. Myk munnfølelse, og svær lettdrikkelig vin.

Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2011 kr. 149,90
Dette er en av de få vinene jeg tror jeg kanskje kan ha hatt en innvirkning på, for jeg sa til Sigurd Wongraven at den første utgaven hans manglet fasthet. Neste årgang presenterte han for meg med å si at han hadde hørt på meg (men sikkert flere andre også), for nå var det en god slump Nebbiolo i blandingen. Druemiksen her er Barbera 54%, Nebbiolo 40% og Dolcetto 6%.

Her dufter og smaker det en "tørr" duft av krekling og tyttebær (har oppveksten påvirket Sigurd?). Jeg syns denne årgangen er fruktigere enn før. Denne vinen blir bare bedre og bedre, og den er nå i kategori 5 i polbutikkene - altså med ganske god spredning.

NoSo2 Montepulciano d´Abruzzo 2012 (Zaccagnini) kr. 154,90
Zaccagnini (som er deleier i den norske importøren Autentico) har en nabo som laget vin uten tilsetting av svovel, og da måtte jo han gjøre det også. Anlegget der den lages er, etter sigende, som et laboratorium - for uten SO2 er vinen som en skyteskive for trigger happy bakterier og soppsporer.

Fiolett på farge. Hovedinntrykket av vinen er at den er ren. Interessant vin, snev av skogsbær, men man merker ikke mye struktur av tanniner i alle fall. Ettersmak er det omtrent ikke.

Montepulciano d´Abruzzo Riserva 2009 (Zaccagnini) kr. 339,90 (Magnum)
Seriøs, eikepreget (viner kan være det, uten at de har ligget på små eikefat), flott og ren. Den ligger på Tine (store åpne eikefat) i tre år, og lages i bare 5.000 liter. Seriøs vin som viser potensialet til viner herfra.

Barbaresco Selezione Luca Roagna 2008 kr. 239,90
Skal etter importørens opplysninger i denne årgangen være fra vinmarken Pajè. Mursteinsfarget, aromatisk, dufter English Breakfast te. Ikke mye fruktighet å spore her - uten at det gjør noe. Lang og balansert - et svært godt kjøp. Den finnes også på kategori 6-polene.

Unione Barolo 2007 (Wongraven) kr. 339.90
Det nærmeste man kommer kvalitetsvin fra min hjembygd. Lys på farge, varm murstein på duft. Ren, lekker vin, som allerede er ganske utviklet. Dette kan man gjerne drikke nå - med velbehag - for årgangen fornekter seg ikke.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...