onsdag 5. oktober 2011

Lån som folkesport

I et land der staten betaler renten for deg - uansett hvor i livet du er, og uansett hva du bruker pengene på - kan ingen undres over at de eldre vil låne penger helt til siste åndedrag. Vi sitter godt i det her i landet (de fleste av oss i alle fall), og nå har årtuseners ønske om å etterlate seg så mye som mulig til barn og barnebarn forlatt oss. Godt hjulpet av verdens kanskje mest effektive låneincentiv: 28% av renten dekkes av fellesskapet.

Dagens Næringsliv skriver i dag om dette, men de nevner ikke formuesskatten i den forbindelse. En viktig grunn til å låne mer penger, særlig til hytte og slikt, er jo å komme seg unna formuesskatten som spiser sakte men sikkert opp det du ikke klarer å svi av over 700.000 kr. Heller enn å betale skatt for penger som forlengst er beskattet låner de eldre mer penger.

De 28% i rentefradrag var antakelig begrunnet i at man ville hjelpe unge i etableringsfasen, men som vi ser låner alle over hele aldersspennet. Jeg er enig med Harald Magnus Andreasen: -Jeg fatter ikke at våre politikere kan forsvare et så håpløst skattesystem.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...