fredag 10. februar 2023

"Overraskende høy prisvekst - kjerneinflasjonen på rekordnivå" (DN)


Overskriften står i Dagens Næringsliv i dag

Hvordan i all verden kan Norges Bank og andre være overrasket over den høye prisveksten? Jeg er bare en glad amatør i økonomifaget, men det var ikke særlig krevende å se at dette (og ikke Norges Banks prognose)  måtte inntreffe. 

Banken gikk ut på nyåret og fortalte at de skulle selge norske kroner i betydelige mengder i februar. Det betyr i seg selv en lavere kronekurs, for når tilbudet overgår etterspørselen må prisen ned. Altså blir norske kroner billigere, og alt vi importerer (som er mye i en liten og åpen økonomi) dyrere. I fjor fikk man gjerne en euro for 10 kroner, mens nå er det 11 kroner som gjelder. Det gjør import i Euro ti prosent dyrere! 

Norges Bank har også vært av de mest forsiktige med å sette opp rentene. I Europa er det vel nå bare Danmark, Bulgaria og Sveits som har lavere renter, og det gjør norske kroner billigere og importen dyrere. 

At ledigheten i Norge er historisk lav gjør også sitt. Det er høy etterspørsel i økonomien, og vanskelig å få tak i folk. Det driver lønningene opp, og så har vi spiralen i gang.  

Det er på tide at Norges Bank tøffer seg og viser at de mener alvor med å oppfylle sitt oppdrag om å få inflasjonen ned til 2%, for magisk tenkning, kronesalg og Europas tredje laveste rentesats gjør ikke susen. Fra regjeringen får de ikke mye hjelp i alle fall. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...