torsdag 26. november 2020

En modell å satse på


Vaksinene mot covid19 kom vesentlig raskere enn de største optimistene hadde sett for seg. Det skyldes både ny viten, ny teknologi og sterke insentiver. Og en god del flaks, kan vi vel gå ut fra. 

Men ikke bare det. Det å skulle utvikle nye medisiner er utrolig dyrt. Mye skrives om "Big Pharma" og deres store inntekter på noen medisiner. Det skrives lite eller ingenting om de 90%+ som suger milliarder ut av kassen men som feiler på vegen mot godkjenning og salg. Dette er en viktig grunn til at Pharma er Big - selskapene må være store nok til å tåle enorme utgifter som aldri vil generere inntekter. 

Nå er det på tide å bygge på suksessen og gjøre noe med det som alle er bekymret over: Antibiotikaresistente bakterier. Legemiddelfirmaene har høy finansiell risiko ved utvikling av nye og effektive antibiotika, for nye antibiotika vil ikke bli tatt i bruk. På lenge. Ikke før de "gamle" har blitt ubrukelige, men når de er ubrukelige er også mye annet vi tar for gitt i moderne medisin ubrukelig. Kreftbehandling, for eksempel. Da er det ikke bare å utvikle nye, for det tar mellom 10 og 20 år - dersom noe i det hele tatt er brukendes. Konsekvensene vil være enorme og vesentlig verre enn en pandemi som covid19. 

Derfor er det all grunn til å ta denne svært vellykkede modellen som har gitt oss covid-vaksiner på eksepsjonelt kort tid i bruk også for utviklingen av nye antibiotika. Det sentrale elementet er at regjeringer, og organ som EU, garanterer inntekter selv om man ikke lykkes. Det er å minimere risikoen som ligger prosenten nevnt over - 90+ - som er nøkkelen, og som derfor er modellen man må bygge på for å hindre en varslet katastrofe. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...