tirsdag 21. april 2020

"Tradisjonell kinesisk medisin"

De heteste kandidatene for å ha vært mellomverter for Sars-cov-2, viruset som forårsaker covid19, er pangoliner. Disse sjeldne og søte dyrene blir drept fordi skjellene deres blir brukt i "tradisjonell kinesisk medisin." Så hva er tradisjonell kinesisk medisin?

Tidsskriftet Nature - planeten Jordens mest prestisjefulle vitenskapelige tidsskrift - sier det tydelig på lederplass: "it is largely just pseudoscience, with no rational mechanism of action for most of its therapies." Hvis tre og et halvt tusen år med "medisin" ikke har ført til noen flom av behandlinger og kurer, så er vel det meste basert på placeboeffekten.

Men den skadelige effekten er vel tydelig for de fleste. Bruken av ville dyr bidrar til zoonose - at bakterier og virus som disse dyrene lever greit med muterer til versjoner som lager et helvete for mennesker.

Pangolinene har åtte arter, og de er alle i fare eller kritisk truet med utryddelse. Årsaken er bruken i "tradisjonell kinesisk medisin". Skjellene brukes mot angst, mot døvhet, malaria og for kvinner som er besatt av djevler. Selvsagt virker det ikke mot disse plagene, men det medvirker til at disse dyrene kan bli utryddet - og til at menneskeheten har fått en pandemi.

Kinas handel med ville dyr beløper seg til 74 milliarder dollar i løpet av det siste tiåret, og sysselsetter ca. 14 millioner mennesker. Disse "wet-markets" er en løpende risiko for flere sykdommer, og verre sykdommer, enn covid19. Det er også handelen med ville og eksotiske dyr utenom disse markedene, og la oss bare slå fast først som sist: Mye av den er knyttet til "tradisjonell kinesisk medisin" som er basert på primitiv og udokumentert tenkning av typen som har ført til at pulver av hornet på Neshorn brukes mot impotens. 

Pandemien er en gyllen mulighet til å få selv Kina til å stanse, eller sterkt begrense, handel og omsetning av levende og døde eksotiske dyr. Denne handelen er et løpende eksperiment med zoonose (overføring av virus mellom arter) og kan ikke tolereres. 

Nå stenges flere av disse markedene, og det skjer en del bra også i Kina. Men de forbudene som kom etter SARS-epidemien i 2003 ble raskt avviklet, og myndighetene har nå tillat bruk av bjørnegalle mot Covid19!!! Selvsagt helt uten virkning, men i samsvar med "tradisjonell kinesisk medisin". Forbudet mot ville dyr er også bare en oppfording til regionale myndigheter, og det er tegn til at ikke alle tar det alvorlig

Mens Kina har gjort en del positive grep innenlands, så tilbyr de nå støtte til eksport av ville dyr og produkter derfra til utlandet

Konklusjonen er derfor at selv en pandemi som Covid19 ikke er nok til å lukke disse markedene, og ikke nok til at kinesiske myndigheter forstår alvoret. Noe av problemet er "tradisjonell kinesisk medisin" - som ikke er medisin i vår vitenskaplige forstand, men som overtro å betrakte. Covid19 er mer som en forsøksrunde å betrakte, for det kan fort komme betydelig verre fra den kanten av verden. Dersom de fortsatt ikke klarer å forstå alvoret. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...